• Külföld
Faktor

Nem tartotta magát bűnösnek a náci főtiszt

Miután Izraelben háborús bűnök miatt elítélték, kegyelmet kért a zsidók deportálásában kulcsszerepet játszó SS-főtiszt, Adolf Eichmann. A most nyilvánosságra került levél szerint Eichmann azt állította, hogy tévesen ítélték meg a holokausztban betöltött szerepét, mert csak parancsokat teljesített.

Az izraeli elnök, Reuven Rivlin hivatala több, eddig soha nem látott dokumentumot hozott nyilvánosságra szerdán a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából, írja a Times of Israel. Ezek között volt az a levél is, amelyet Eichmann azután írt, hogy 1961-ben halálra ítélték volna, amiért kulcsszerepet játszott a holokausztban.

Eichmann a tárgyalóteremben (fotó: Europress - Getty Images)

Eichmann a tárgyalóteremben (fotó: Europress - Getty Images)

Eichmann a levélben azt állította, hogy az izraeli bíróság hibát követett el az ítélettel, mivel jelentősen túlbecsülte a szerepét. Szerinte jogos elítélni a felelősöket, de ő, valamint a hozzá hasonló emberek csak eszközök voltak a hatalom kezében, akik kénytelenek voltak engedelmeskedni.

„Nem voltam felelősséggel rendelkező vezető, és így nem is tartom magam bűnösnek” - írta. Eichmann levele szerint az sem igaz, hogy ne befolyásolták volna emberi érzelmek. Arról írt, hogy kérelmezte az áthelyezését, miután látta a „kimondhatatlan borzalmakat”.

A levélben arra kérte az akkori elnököt, Jichák Ben-Zvit, hogy gyakoroljon kegyelmet, és akadályozza meg a halálos ítélet végrehajtását, amelyet Eichmann nem tartott igazságosnak. A dátum szerint a kézzel írt levél 1962. május 29-én kelt, két nappal azelőtt, hogy Eichmannt felakasztották volna.

A szerdán nyilvánosságra hozott dokumentumok között ott van Eichmann feleségének és testvéreinek kegyelemért folyamodó kérése is, illetve az a levél, amelyet Ben-Zvi az igazságügyi miniszternek írt arról, hogy elutasítja a kérést.

Adolf Eichmann az európai zsidók deportálását szervezte és irányította, a leghosszabb ideig Magyarországon tevékenykedett a német megszállás után. A II. világháború után elfogták, és egy fogolytáborba került, de sikerült megszöknie. Álnéven bujkált, majd 1950-ben Argentínába menekült. Itt élt egészen addig, míg 1960-ban az izraeli titkosszolgálat, a Moszad emberei elfogták és Izraelbe csempészték, ahol bíróság elé állították, majd halálra ítélték. Az ítélet után rögtön kegyelemért folyamodott, és csak órákkal az akasztása előtt tudta meg, hogy kérvényét elutasították. A több százezer ember haláláért közvetlenül felelős Eichmann volt az egyetlen ember, akit kivégzett az izraeli állam a kikiáltása óta.

Eichmann a tárgyalásra várva (fotó: Europress - Getty Images)

Eichmann a tárgyalásra várva (fotó: Europress - Getty Images)

Top 0