• Külföld
Faktor

Egy éve nem találják az ellopott radioaktív anyagot, ezt mondják a hatóságok

Egy autóból lopták el ismeretlenek a plutóniumot és a céziumot.

Tavaly márciusban az idahói Nemzeti Laboratórium két munkatársa San Antonióba ment, hogy begyűjtsön pár sugárzásmérő eszközt, és a kalibrálásukhoz használt céziumot és plutóniumot. Visszafele útjukon megszálltak egy szállodában, de a radioaktív anyagokat valamiért a kocsijukban hagyták, amiből aztán ismeretlenek ellopták. A hasadóanyag azóta se került elő - írja a BBC a Center for Public Integrity friss jelentése alapján.

Illusztráció.

Illusztráció.

A hatóságok nem kívántak nyilvánosan beszélni a lopásról, de az amerikai energiaügyi minisztérium a lopás tényét azért megerősítette a brit köztévének. Azt is mondták, hogy a lakosság nincs veszélyben, bár a plutónium a világ egyik legveszélyesebb anyaga, atomfegyverekben is használható, a cézium pedig elég sugárzó ahhoz, hogy bombákba rakhassák. Atomrobbanást azonban nem lehet velük előidézni, de szétszóródva súlyos szennyezést okozhat.

Azt nem voltak hajlandók elárulni, hogy pontosan mennyi plutónium tűnt el. Csak annyit mondtak, hogy egy atombombára nem elég - ahhoz úgy 3,5 kilogrammnyi kell.

A hatóságok egyelőre tehetetlenek. A San Antonió-i rendőrség szóvivője, Carlos Ortiz szerint "nincs értékelhető térfigyelő kamerás felvételük". Bár az idahói labor szerint az ellopott hasadóanyag mennyisége "nem fontos vagy veszélyes", a munkatársaiknak "nem lett volna szabad egy ilyen érzékeny eszközt őrizetlenül hagyniuk egy kocsiban".

Top 0