• Külföld
Faktor

Nem szavazhatnak az ENSZ közgyűlésében, mert nem fizettek tagdíjat

Az ENSZ tizenöt tagállama elveszítette szavazati jogát az ENSZ Közgyűlésében, mert nem fizette be időben a szervezetnek járó éves hozzájárulást.

Az AP amerikai hírügynökség birtokába került Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár levele, amelyben a közgyűlést értesíti a történtekről. A levél szerint ideiglenesen nem szavazhat a többi között a kőolajtermelő Venezuela sem. A hétfői keltezésű levélben még Irán is szerepel, ám a közgyűlés szóvivője közölte, hogy Irán időközben rendezte tartozását, így szavazati joga megmarad.

Venezuela számára diplomáciailag azért is kínos szavazati jogának elvesztése a közgyűlésben, mert a szervezet legfontosabb döntéshozó testületében, a Biztonsági Tanácsban, nem állandó tagként, a jövő hónapban a BT soros elnöke lesz. A közgyűlési szavazat elvesztése a Biztonsági Tanácsban való szavazási jogot nem érinti.

Venezuela gazdasága az elmúlt időszakban gyakorlatilag zuhanórepülésbe kezdett. Tavaly 10 százalékkal esett vissza a GDP, az infláció pedig három számjegyűre gyorsult. A dél-amerikai ország szinte kizárólag kőolajtermékeket exportál, s az olaj árának esésével dollártartalékai is megcsappantak. A caracasi kormány szerint az állam jobboldali ellenségei szándékosan próbálják elszabotálni az ország gazdaságát.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Ban Ki Mun levelében az áll, hogy a közgyűlés dönthet úgy, hogy egy késedelembe esett tagállam megőrizze szavazati jogát, ha úgy látja, hogy önhibáján kívül álló okok miatt nem tudott fizetni. A Comore-szigetek, Bissau-Guinea, Sao Tome és Principe, Szomália és Jemen esetében ezt meg is tette a közgyűlés.

    Venezuelának valamivel kevesebb mint hárommillió dollárt kellene befizetnie az ENSZ-nek, Burundinak összesen 1360 dollár rendezetlen tartozása van.

    A listán van még a Dominikai Köztársaság, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Bahrein, Líbia, Mali, a Marshall-szigetek és Vanuatu - írta az MTI.

    Top 16