• Sport
Faktor

Közönség előtt kapott agyvérzést a polgármester, de nem segíthettek rajta a nők

Kiutasították a küzdőtérről azokat a nőket, akik újra akarták éleszteni az eszméletét vesztő helyi polgármestert.

A japán szumószövetség vezetője kénytelen volt bocsánatot kérni amiatt, hogy kiutasították a küzdőtérről azokat a nőket, akik újra akarták éleszteni az eszméletét vesztő helyi polgármestert. A szumó hagyományai szerint a kör alakú küzdőteret, a dohjót szentként tisztelik és nőknek tilos belépni oda - írja az MTI.

Rjozo Tatami, a Japán délnyugati részén fekvő Maizuru polgármestere egy szerdai versenyen a küzdőtéren elmondott beszéde közben esett össze. Két egészségügyben dolgozó nő azonnal a küzdőtérre sietett, hogy segítsen a 67 éves férfin. Miközben két másik nő is a helyszínre érkezett, a bírók felszólították a nőket, hogy azonnal hagyják el a küzdőteret.

Hölgyeim, hagyják el a küzdőteret. Csak férfiak menjenek fel

- mondta a bírák egyike. A közösségi médiában is megjelent eset hatalmas felháborodást keltett a szigetországban, sokan bírálták a szumó illetékeseit azért, mert a hagyományokat többre tartják egy ember életénél.

Hakkaku Nobujosi, a szumószövetség elnöke szerda késő este kiadott közleményében helytelennek nevezte a nők kiutasítását a küzdőtérről és bocsánatot kért, miközben megköszönte a nőknek, hogy megpróbálták megmenteni a polgármester életét.

Azzal védekezett, hogy a felszólítás a küzdőtéren megjelenő nők miatt pánikba esett egyik bíró szájából hangzott el.

Helytelen reagálás volt egy életveszélyes helyzetben

- hangsúlyozta Hakkaku. A polgármester agyvérzést szenvedett, azonnal megoperálták a helyi kórházban és állapota stabil - közölték önkormányzati illetékesek.

A női jelenlétet tiltó szumóhagyományok számos ellentmondásos esetet okoztak az elmúlt évtizedekben, magas rangú női politikusoknak például megtiltották a győzteseknek járó elismerések átadását a küzdőtéren.

Kommentek:

Top 16