• Külföld
Faktor

Nem nyithat ki a stadion, mert nincs tűzvédelmi engedélye

Zárva marad a csaknem egymilliárd lejért, átszámítva 70 milliárd forintért felépített, 2011-ben felavatott bukaresti Nemzeti Aréna, mivel a katasztrófavédelmi felügyelőség nem hajlandó kiadni rá a tűzvédelmi engedélyt.

Az Arénát még tavaly novemberben zárták be. Razvan Sava ideiglenes főpolgármester elmondta, hogy Románia legdrágább stadionjában a futballválogatott számos meccsét, az első osztályú labdarúgó-bajnokság több mérkőzését és két nagyszabású rockkoncertet is rendeztek már felavatása óta, 2012 májusában pedig itt játszották le az UEFA Európa Liga döntőjét. Az aréna eddig sem rendelkezett tűzvédelmi engedéllyel, de a - tűzoltóságot is magába foglaló - katasztrófavédelemnek nem voltak eszközei a szabályok betartatására, legfeljebb ötezer lejes bírságokat szabhatott ki.

Fotó: wikipédia

Fotó: wikipédia

A bukaresti Colectiv-klubban tavaly októberben történt, 63 életet követelő tűzvész után azonban a román kormány sürgősségi rendeletben hatalmazta fel a tűzoltóságot, hogy bármilyen nyilvános intézményt, vendéglátó- vagy szórakozóhelyet bezárasson, vagy működtetőit 100 ezer lejig terjedő bírsággal büntessen, ha nem tartják be a tűzrendészeti előírásokat és a közönség testi épségét veszélyeztetik. A bukaresti arénát november elején zárták be, és a stadiont üzemeltető városháza vezetője pénteken egy közösségi portálon bevallotta: nem tudja, mikor lehet kinyitni.

Az 55 ezer férőhelyes bukaresti arénát ugyanaz a német cég építette, mint a frankfurti stadiont, és megfelelő vészkijáratokkal rendelkezik ahhoz, hogy telt ház esetén is kevesebb mint hét perc alatt ki lehessen üríteni. A tűzoltóság azonban kifogásolta az eredeti kivitelezési tervben nem szereplő, csaknem 100 millió lejes költséggel épült behúzható tetőt, mivel annak anyagát Romániában nem hitelesítették.

A városháza szerint nem a tető - Németországban megfelelőnek minősülő - behúzható ponyvájával van baj, hanem a hitelesített anyagokat tartalmazó román listával, amelyet frissíteni kellene, és felvenni rá a stadionban használt, egyáltalán nem gyúlékony anyagot is. Addig is Sava azt szeretné elérni, hogy a stadiont legalább nyitott tetővel használhassák, de ha ehhez a katasztrófavédelem nem fog hozzájárulni, a bukaresti önkormányzatnak újabb milliókat kell majd arra költenie, hogy a pálya gyepét védő - télen egyébként használhatatlan - behúzható tetőt lebontsa - írta az MTI.

Top 0