• Külföld
Faktor

Nem mond le a vesztegetéssel vádolt elnök

A korrupciós botrányba keveredett brazil elnök az ellenzék által irányított "demokráciaellenes államcsínynek" nevezte az indítványt, amellyel elmozdítását kérték a parlamenttől.

Dilma Rousseff azt mondta: "Semmilyen körülmények között nem fogok lemondani, semmilyen bűnt nem követtem el". Az elnököt azzal vádolják, hogy 2010-es és 2014-es választási kampányait vesztegetésekből finanszírozták.

Az elnök szerint az elmozdítására vonatkozó indítványnak nincs jogi alapja. Azt mondta: "Az elképzelhető legnagyobb igazságtalanság elítélni valakit egy olyan bűncselekmény miatt, amelyet el sem követett. Egyszer már áldozatául estem ennek a katonai diktatúra idején". Ezzel arra utalt, hogy aktívan közreműködött az 1964 és 1985 közötti diktatúra elleni küzdelemben, és három évet töltött börtönben, ahol fogva tartói megkínozták.

Az indítványt múlt péntek óta különleges parlamenti bizottság vizsgálja, amelynek egy hónapja van arra, hogy eldöntse, támogatja-e az előterjesztést. Ezután a törvényhozás alsóháza fog szavazni, az 513 képviselő közül 342 szavazat szükséges ahhoz, hogy a szenátus elé kerüljön - írja az MTI.

Rousseff arra kérte a legfelső bíróságot, hogy maradjon pártatlan. Egy nappal korábban a brazil kormány fellebbezett a korrupciós botrányba keveredett Luiz Inácio Lula da Silva volt elnök vitatott kabinetfőnöki kinevezését felfüggesztő bírói határozat ellen, de ezt a legfelső bíróság kedden elutasította.

A testület egyik tagja múlt pénteken függesztette fel ideiglenesen Lula kinevezését, így lefolytathatták a volt elnök elleni büntetőjogi vizsgálatokat a Petrobras állami olajkonszern körüli korrupciós botránnyal kapcsolatban.

A Petrobras-botrány miatt hónapok óta súlyos belpolitikai válsággal küzdő Brazíliában Lulát március 4-én már őrizetbe vették és kihallgatták. A rendőrség szerint bizonyítékok vannak arra, hogy bűncselekményekkel segítették finanszírozni a PT kampányait és kiadásait. A volt elnököt azzal is gyanúsítják, hogy vesztegetési ügyletekből húzott hasznot a Petrobras közvetítésével, és egy luxusingatlanra is szert tett.

Kedden a brazil rendőrök több házkutatást tartottak és 15 embert őrizetbe vettek az Odebrecht építőipari vállalkozást érintő vesztegetési ügyek miatt.

Top 0