• Külföld
Frányó Krisztina

Alig maradtak gyerekek Szíriában

A hatodik évébe lépő szíriai konfliktust azok a lakosok szenvedik meg leginkább, akik ostromlott, vagy nehezen megközelíthető városokban élnek. Nincsenek gyógyszerek, az emberek éheznek, a gyerekek pedig bűncselekmények áldozatául esnek, mert a segélyek nem érnek el a rászorulókhoz.

Fotó: Europress / HO - AFP

Fotó: Europress / HO - AFP

Beteg gyerekek halnak meg gyógyszer híján, a fiatalok leveleket és takarmányt esznek, a családok felgyújtják a matracaikat, csak hogy érezhessenek egy kis meleget – mind mindennapos jelenséggé vált szíriai ostromlott városaiban. Akárcsak a föld alá költöző iskolák, hiszen a folyamatos légi háború során a bombák gyakran célt tévesztenek, és pont az ártatlanok esnek a támadások áldozatául – írja a Guardian.

A sebesültek egyben halálra ítéltek is, hiszen már nincs orvosi ellátás, érzéstelenítő vagy fájdalomcsillapító a városokban. A gyerekek többsége éhen hal, vagy az elmaradó oltások miatt egy krónikus betegség végez velük. Ha pedig valaki kimenekülne a városokból, akkor taposóaknákba és mesterlövészekbe szalad. Jelenleg közel kétmillió szíriai él ilyen körülmények között a háborús országban – derül ki a Save the Children alapítvány jelentéséből. A felmérés szerzői szerint körülbelül 250 ezer gyerek él ezekben a „szabadtéri börtönökben” – a szemben álló felek ugyanis háborús fegyverként használják az ostromot.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Fotó: Europress / Ilyas Akengin - AFP

  Fotó: Europress / Ilyas Akengin - AFP

  A jelentést interjúk alapján állították össze az alapítvány tagjai: az ostromlott területeken szülőkkel, gyerekekkel, orvosokkal és segélycsoportok tagjaival beszélgettek. A lassan hatodik évébe lépő konfliktust a nemzetközi nagyhatalmak közbelépésével sem sikerült megfékezni – sőt, a lakosok szerint a helyzetük egyre rosszabb. A segélyek pedig nem jutnak el a rászorulókhoz: 2015-ben az ostromlottak 1%-a sem kapott megfelelő ételadományt, és csak alig 3%-uk részesült orvosi ellátásban.

  „Most már a félelem irányít. A gyerekek azt várják, hogy mikor fogják megölni őket. Most már a felnőttek is csak erre várnak.”

  - mondta egy Rihab nevű nő, aki egy Damaszkuszhoz közel eső, ostromlott településen él. A várost a kormányerők veszik körül.

  Aleppóba segélyszállítmány érkezik (Fotó: Europress / George Ourfalian - AFP)

  Aleppóba segélyszállítmány érkezik (Fotó: Europress / George Ourfalian - AFP)

  A múlt hónapban született egyezmény révén, mely szerint a felek megszüntetik az ellenségeskedést, segélycsomagok érkeztek volna minden ostromlott városba. A terv azonban nagyrészt sosem valósulhatott meg a gyakorlatban, mert Bassár el-Aszad csapatai – akik a legtöbb ostromot vezetik – rendszeresen késleltették a segélyszervezetek belépési engedélyének kiadását, megsértve ezzel az egyezményt. Így viszont az érintett gyerekek 25%-a halt éhen a konfliktus kezdete óta.

  A jelentésből kiderül, hogy a gyerekeket nem csak az ellátás hiánya fenyegeti, hanem a felnőtt lakosok egy rétege is. Sokan nemi erőszak, gyerekmunka, kisebb bűncselekmények és erőszak áldozataivá válnak, közben pedig egyre több iskola zár be forráshiány miatt, így az oktatásból is kiesnek.

  „Itt már többé nincsenek gyerekek – csak kicsi felnőttek.”

  - mondta Rihab.

  Top 16