• Külföld
Faktor

"Nem lesz úrrá a rettegés" - interjú egy Párizsban élő magyar lánnyal

A Párizsban élő Valkovics Tünde korán ment aludni pénteken, így csak ma hajnalban szembesült a vérfürdővel, amit a francia fővárosban rendeztek a terroristák péntek éjjel. Azóta döbbenten és mély szomorúsággal nézi a híreket. Szerinte a városon nem lesz úrrá a pánik: a franciák már a januári merényletek után is megmutatták, hogy az összetartozás érzése erősebb, mint a rettegés.

Az együttérzés az első, nem a félelem (Fotó: Europress/KENZO TRIBOUILLARD - AFP)

Az együttérzés az első, nem a félelem (Fotó: Europress/KENZO TRIBOUILLARD - AFP)

„Szombat délelőtthöz viszonyítva normális a forgalom az utcákon abban a kerületben, ahol én lakom. Nem fog pánikban élni a város" – mondta telefonon Tünde. Szerinte a Facebookon már szerveződő szolidaritási demonstrációk is mutatják ezt, amelyeken rengetegen szeretnének részt venni. Az elnök által kihirdetett szükségállapot miatt egyelőre nem biztos, hogy lesz erre lehetőség. 

Nem hiszem, hogy rettegés uralkodna el az embereken, a franciákra nem ez a jellemző. Természetesen a tegnap esti események mindenkit sokkolnak, megrázza őket a tragédia és mélyen együtt éreznek az áldozatokkal és a családtagjaikkal, de az élet folyik tovább

– mondta.

Tele lesz a város rendőrökkelSzerinte ez látszott a tíz hónappal ezelőtti Charlie Hebdo-merénylet után is, amikor szintén inkább a szolidaritást, mint a rettegést lehetett érzékelni az embereken. A mostani, vasárnapra és hétfőre meghirdetett demonstrációk is az összetartozásról szólnak. Amellett állnak ki, hogy nem a félelmet kell erősíteni, mert akkor a terroristák győznek.

Tünde valószínűnek tartja, hogy most is tele lesz a város egy darabig rendőrökkel és katonákkal, mint a januári merényletek után. Szerinte iszonyatosan gyorsan szerveződik minden, az összes óvintézkedést pillanatok alatt felállították és bevezették, zöld számokat lehet hívni.

Top 0