• Tech

Nem lesz több rasszista bejegyzés a Facebookon

A Facebook civil szervezeteknek adna több mint egymillió eurós támogatást arra, hogy harcoljanak a rasszista és idegengyűlölő bejegyzések ellen. Az oldal így szeretne megszabadulni a gyűlölködő posztoktól.

A „Kezdeményezés az online civil bátorságért” elnevezésű kampány célja, hogy eltávolítsa a gyűlöletbeszédet az oldalról. Ehhez megkeresik és törlik azokat a kommenteket, amelyek idegengyűlölőek – írja az Independent.

A Facebook-nak részletes szabályrendszere van arra, hogy pontosan mit szabad posztolni az oldalra. Ez kitér a zaklatásra, megfélemlítésre és a gyűlöletbeszédre is. A felhasználók mégis arra panaszkodnak, hogy az oldal nem küzd elég erősen azért, hogy eltávolítsa a gyűlölködő bejegyzéseket.

A kezdeményezés elsősorban Németországra fog koncentrálni. Itt a Bertelsmann médiavállalattal együttműködve figyelik és távolítják el a rasszista posztokat.

Németországot kiemelten érinti a gyűlöletbeszéd terjedése az oldalon, elsősorban a migránsáradat miatt. Csak tavaly 1.1 millióan érkeztek az országba, és emiatt sok rasszista komment született a Facebookon is. A kritikák annyira felerősödtek, hogy a hamburgi nyomozók a Facebookot is vizsgálni kezdték, amiért megengedi ezt a fajta gyűlöletbeszédet. Angela Merkel is bírálta a Facebookot, és megkérte, hogy tegyenek többet azért, hogy a kérdéses posztokat hamarabb azonosítsák.

A Facebook üzemeltetési vezérigazgató-helyettese, Sheryl Sandberg azt mondta: „a gyűlöletbeszédnek nincs helye a társadalmunkban – még az interneten sem”.

Top 0