• Krimi
Maksa Mónika

Nem lépett fel a pedofil műsorvezető ellen a BBC, pedig tudott róla

A BBC-nek többször is lett volna lehetősége véget vetni az egyik leghíresebb műsorvezetője által elkövetett pedofil bűncselekményeknek, de nem tette. A műsorvezető 2011-ben halt meg, de az ügy csak egy évvel később pattant ki.

Az ITV kereskedelmi csatorna 2012-ben hozta nyilvánosságra, hogy a BBC valaha legnépszerűbb könnyűzenei műsorvezetője, a 2011 októberében 84 évesen meghalt Sir Jimmy Savile pedofil volt.

Csütörtökön háromkötetes, ezeroldalas jelentést tettek közzé, amely több mint 700 tanú meghallgatása után készült el. A jelentés szerint 72 áldozata volt a műsorvezetőnek, de lehet, hogy még ennél is több. A jelentésben ugyanis csak azok szerepelnek, akik hajlandók voltak beszámolni a velük történtekről, és akik esetében sikerült konkrét bizonyítékokat összegyűjteni.

Forrás: Europress - Getty Images/Matthew Lewis

Forrás: Europress - Getty Images/Matthew Lewis

EZT IS AJÁNLJUK:

  A dokumentumból kiderül, hogy a műsorvezető pedofil bűncselekményeiről folyamatosan keringtek a pletykák, de a BBC akkori felső vezetésének hivatalosan senki sem szólt. A brit közszolgálati médiatársaságra azokban az évtizedekben ugyanis "a félelem légköre" volt a jellemző.

  Még az 1980-as évek végén is volt olyan, hogy egy fiatal kezdő BBC-alkalmazott jelentette közvetlen főnökének, hogy Savile szexuálisan zaklatta, de azt a választ kapta, hogy "tartsa a száját, mivel Savile VIP".

  A jelentés csütörtöki közzétételének napján sugárzott BBC-műsorban több megszólaló egykori áldozat is elmondta, hogy annak idején "elképzelhetetlen" volt, hogy Savile-t felelősségre vonják, mert a műsorvezetőt mindenki "érinthetetlennek" tartotta.

  Lord Tony Hall, a BBC jelenlegi vezérigazgatója bocsánatot kért Savile áldozataitól, és elismerte, hogy a BBC "cserben hagyta" őket.

  Az ügyben ez már a második jelentés volt. Az elsőt három éve állította össze a Scotland Yard és a gyerekekkel szembeni kegyetlenkedések ellen kampányoló országos hálózat, az NSPCC.

  Az első jelentés szerint Savile szexuális bűncselekményeiről először 1955-ben tettek bejelentést, utoljára pedig 2009-ben. Tehát 54 éven keresztül zaklatta a fiatalokat. A jelentésben 214 bűncselekményt rögzítettek. A Savile-ra bizonyítható bejelentett szexuális bűncselekmények 73 százalékát 18 évnél fiatalabb lányok és fiúk ellen követte el. Az áldozatok nagy része 13-16, a legfiatalabb sértett pedig csak 8 éves volt.

  Az MTI szerint a Scotland Yard a Savile-ügyet a brit kriminalisztika történetének legsúlyosabb szexuális bűncselekmény-sorozataként tartja számon.

  Top 16