• Krimi
Faktor

Nem kezelik jól a párkapcsolati erőszakkal kapcsolatos eseteket a bíróságok

A PATENT Jogvédő Egyesület felmérése szerint nem megfelelő Magyarországon a párkapcsolati erőszakkal kapcsolatos esetek kezelése és megítélése a bíróságokon.

A szervezet 2013 októbere és 2014 októbere között a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével programot indított, amelynek keretében önkéntesek figyelték meg a párkapcsolati erőszakról szóló bírósági ügyek tárgyalásait, megvizsgálva a bíróságok működésének átláthatóságát és az erőszak bírósági kezelését. Ezt folytatta az egyesület 2015 tavaszától 2016 tavaszáig egy bővített, 14 hónapon át futó projekttel. Sándor Beáta, a PATENT Jogvédő Egyesület kutatója a felmérésről azt mondta, hogy 14 hónap alatt 52 olyan tárgyalásról készítettek részletes felmérést, amelyen megjelent a párkapcsolati erőszak.

Illusztráció.

Illusztráció.

Az önkéntesek megfigyelték, hogy a bíró sokszor rövidítve, időnként az elhangzottakat megváltoztatva, bizonyos részeket kihagyva mondta jegyzőkönyvbe a felek megszólalásait. Sándor Beáta úgy látja, hogy a bírók gondolkodását gyakran olyan sztereotípiák határozzák meg, amelyek szerint a megvert fél is felelős a történtekért, vagy hazudik, mert bosszút akar állni. A bírók gyakran kioktatóan, ingerülten viselkedtek vagy figyelmen kívül hagyták az erőszak tényét. A projektfelelős azt mondta, hogy csak néhány kivételes esetben fordult elő, hogy a bíró türelmes, segítőkész volt, nemcsak a fizikai, hanem a lelki, szellemi sérelmekkel is foglalkozott.

Megfigyelték azt is, hogy a bírók a kihallgatások és a tárgyalások alatt gyakran nem törődnek a 18 évesnél fiatalabbak érdekeivel, nem biztosítják nekik az előírt különleges bánásmódot. Az egyesület ajánlásokat fogalmazott meg, amelyek szerint a bírákat képezni kellene a párkapcsolati erőszak témakörében, nyilvánossá kellene tenni a tárgyalási jegyzékeket, és speciális szabályokat kellene bevezetni a hozzátartozók közötti erőszakkal összefüggő családjogi ügyekre.

A kutatást összefoglaló kiadvány szerint a felmérések azt mutatják, hogy a párkapcsolati erőszak minden ötödik nőt érint. Nemrég arról is írtunk, hogy egy bíróság szerint a kierőszakolt orális szex nem illegális, ha az áldozat eszméletlenre itta magát.

Top 0