• Külföld
Gyöngyösi Lilla

"Nem kell kiüríteni a tárat egy ollóval támadó lányra" - mondta az izraeli vezérkari főnök

Óva intette az izraeli vezérkari főnök a katonákat az aránytalan erőszaktól a palesztin merénylőkkel szemben - írja a Háárec című izraeli lap.

„Nem kell kiüríteni a tárat egy ollóval támadó lányra" – mondta Gadi Ejzenkot vezérkari főnök szerdán egy kérdésre válaszolva, amikor sorkötelezettségük teljesítése előtt álló izraeli középiskolásoknak tartott előadást. „A katonák csak akkor használhatják fegyverüket, ha életveszélyt hárítanak el vele" – mondta Ejzenkot.

Ezzel a hadsereg legmagasabb rangú tisztje óvatos kritikát fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy az ötödik hónapja tartó erőszakhullám során az izraeli katonák nagyon gyakran ölik meg rájuk támadó a palesztin merénylőket, olyan esetekben is, amikor azok szúró-vágó fegyverekkel támadnak. A támadók sokszor 16-20 év közöttiek.

Ejzenkot ugyanakkor úgy vélte, hogy a hadsereg fegyverhasználati szabályzatát nem kell korrigálni, s a katonáknak ahhoz kell tartaniuk magukat.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A jeruzsálemi rendőrség szóvivői válaszoltak a vezérkari főnök kijelentéseire: a közszolgálati televízió híradása szerint azt mondták, „a vezérkari főnök egy klímaberendezéssel ellátott irodából kritizálja a terepen lévő rendőröket".

  Fotó: Europress - Getty Images/Ilia Yefimovich

  Fotó: Europress - Getty Images/Ilia Yefimovich

  Januárban Margot Wallstrom svéd külügyminiszter bírálta Izraelt és „hiteles" vizsgálatot sürgetett az izraeli katonák palesztin merénylőkkel szembeni, sok esetben a támadó halálával végződő fellépésének jogszerűségéről. A bírálat miatt megromlott a viszony Svédország és Izrael között.

  Izraelben és a palesztin területeken több mint három hónapja szinte mindennaposak a merényletek, valamint az összetűzések a palesztinok és az izraeli rendfenntartók között. Az erőszakhullámban több mint 20 izraeli és 140-nél is több palesztin vesztette életét. Az izraeli hatóságok adatai szerint utóbbiak nagyjából kétharmada merényletet követett el vagy kísérelt meg, a többiek a biztonsági erőkkel zajlott összecsapásokban haltak meg – írja az MTI.

  Top 16