• Külföld
Faktor

Nem kaptak fizetést, cserébe bárkit megölhettek vagy megerőszakolhattak a katonák

Az ENSZ jelentése szerint dél-szudáni kormány az ellenzékkel vívott harcokban a felperzselt föld taktikáját alkalmazta. Vagyis: nem adott a katonáinak fizetséget, de cserébe bármit megtehettek a polgári lakossággal - , amely szintén fellázadt a kormány ellen - és az ellenséges milíciák tagjaival. Szabadon gyilkolhattak és erőszakoskodhattak. Csak tavaly Unity Államban 1300 nőt erőszakoltak meg a katonák. De rengeteg gyermeket égettek el élve a katonák.

Az ENSZ emberjogi főbiztosa Zeid Ra'ad Husszein szerint rettenetes a helyzet Dél-Szudánban. A főbiztos elmondta: volt olyan nő, akinek miután kivégezték a férjét végig kellett néznie, ahogy a 15 éves lányát 10 katona megerőszakolja - írja a The Guardian.

A jelentés szerint a katonák a gyerekeket és a fogyatékkal élőket sem kímélték. Fákra akasztották fel őket, vagy egyszerűen csak élve elégették. De, akadt olyan áldozat is, akit élve daraboltak fel. A jelentés szerint a kormány katonái egy hajókonténerbe tereltek 60 férfi és gyereket, majd a konténert bezárták és belökték a tengerbe.

A dél-szudáni kormány tagadja, hogy a katonák civileket gyilkoltak meg vagy erőszakoskodtak velük. Azt ígérték: kivizsgálják a helyzetet. 

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16