• Tudomány

Nem jött el a vérholddal a világvége

Különleges és ritka jelenséget, úgynevezett vérholdat lehetett látni mára virradóra. A ma hajnali vérholdhoz világvégét hirdető jóslatok is kapcsolódtak, de amint véget ért a holdfogyatkozás, megdőlt az elmélet.

A holdfogyatkozás viszonylag gyakori jelenség, bár ez leginkább a részleges fogyatkozásra vonatkozik: a teljes holdfogyatkozás már ritkaságnak számít. Ilyenkor az is előfordulhat, hogy a Hold nem sötétedik el teljesen, hiába kerül egészen a Föld árnyékába. Ehelyett narancsvörös színű lesz, mert a Nap rávetülő fényét megszűri a Föld atmoszférája, és elnyeli a kék fény nagy részét. Emiatt a vöröses árnyalat miatt nevezik mindezt vérholdnak – ilyen vérhold látszott mára virradó éjszaka Magyarországról is.

Bár napfelkeltekor és naplementekor is ugyanezt a színárnyalatot láthatjuk az égen, magához a vérholdhoz a világvégét előrejelző jóslatok is kapcsolódnak. Éppen a mostani, szeptember 28-ai volt ugyanis viszonylag rövid időn, két éven belül a negyedik vérhold. Ezelőtt tavaly április 15-én és október 8-án, legutóbb pedig idén április 4-én változott vörösre a Hold. Mark Blitz amerikai lelkész elmélete szerint pedig ez az úgynevezett tetrád már a végítélet eljövetelét jelenti. Blitz jóslatát egy másik lelkész, John Hagee Négy vérhold című bestsellere terjesztette el. Az apokalipszis jövendölését a bibliai Jóel prófétának arra a versére alapozták, mely szerint „a nap sötétséggé válik, a hold pedig vérré, minekelőtte eljő az Úrnak nagy és rettenetes napja.”

Blitz világvége-jóslatát nem csak tudományos alapon cáfolták az elmúlt évben. Mivel maga a Biblia több helyen is globális sötétségről beszél a végítélet kapcsán, amikor egyszerre alszik ki a Nap, a Hold és csillagok fénye, a vérhold összefüggését a világvégével már csak ezért is sokan vitatták. Ma reggelre virradóra pedig végleg megdőlt az elmélet, hogy a negyedik vérhold egy az egyben a világvégét jelentené.

Ehelyett a Magyar Csillagászati Egyesület adatai szerint annyi történt az éjszaka, hogy hajnali 2 óra 11 perckor megkezdődött a félárnyékos holdfogyatkozás, 4 óra 11-től 5 óra 23-ig teljes holdfogyatkozás volt látható, 7 óra 22-kor pedig a félárnyékos fogyatkozás is véget ért.

Bár a felhők ezt időnként megnehezítették, mindenütt, ahol látható volt, Európától Afrikán, Amerikán és a Közel-Keleten át sokan tanulmányozták távcsövekkel a holdfogyatkozást. Annál is inkább, mert valódi különlegességnek számít, hogy most egybeesett a teljes holdfogyatkozás és az úgynevezett szuperhold. Szuperholdnak azt nevezi a köznyelv, amikor a Hold a Föld körüli pályájának a Földhöz legközelebbi pontján áll, 50 ezer kilométerrel közelebb a bolygónkhoz, mint amikor a legtávolabbi helyzetben van. Teljes holdfogyatkozás és szuperhold egyszerre csak 18 év múlva, 2033. október 8-án lesz legközelebb. A következő Magyarországról is látható teljes holdfogyatkozásra viszont nem kell ilyen hosszú ideig várni, csak 2018. július 27-ig.

Top 0