• Külföld
Faktor

"Nem igazán erőltették meg magukat" - ezért halt ki ősi rokonunk

Nem mászták meg az emelkedőt a jobb darabokért, hanem megelégedtek azokkal, melyek legurultak fentről a domb lábához.

Forrás: Wikipedia

Forrás: Wikipedia

Egy új kutatás szerint ősi rokonunk, a Homo erectus feltételezhetően azért halt ki, mert nem tett eleget az éghajlati átalakuláshoz való alkalmazkodásért.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) munkatársai az Arab-félszigeten fekvő Szaffakahnál feltárt leleteket tanulmányoztak, amelyek megvizsgálása után arra jutottak, hogy a régióban élő Homo erectusok minimális erőfeszítést tettek a nyersanyagok gyűjtéséért és megmunkálásáért.

Úgy tűnik, hogy nem igazán erőltették meg magukat

– nyilatkozta Ceri Shipton. A vizsgálat alapján a helyi Homo erectusok a régió viszonyaihoz, illetve két, mára eltűnt forrásvidékhez alkalmazkodtak. A területen a víz mellett a kőeszközök létrehozásához szükséges alapanyagok is könnyen elérhetőek voltak - írja a 24.hu. A Shiptonék által tanulmányozott lelőhelytől nem messze ugyanis egy jó minőségű kőzeteket tartalmazó domb feküdt.

A kutatók azonban úgy gondolják, hogy ősi rokonaink nem mászták meg az emelkedőt a jobb darabokért, hanem megelégedtek azokkal, melyek legurultak fentről a domb lábához. Legalábbis erre utal, hogy a kiemelkedésen nem mutattak ki semmiféle aktivitásra utaló nyomot.  A minimális energiabefektetés pedig egy ideig elég hasznos volt, hosszú távon azonban meggátolta a fejlődést.

Kommentek:

Top 0