• Sport
Faktor

Nem hiszi el a trükkös Barca 11-est ? Megmutatjuk, honnan az ötlet - videó

Lionel Messi 3-1-es Barcelona vezetésnél a Celta Vigo ellen ahelyett, hogy berúgta volna 300. gólját a spanyol bajnokságban, oldalra passzolta a labdát Luis Suareznek. A gólt az uruguayi lőtte, ezzel növelte előnyét Cristiano Ronaldo előtt a góllövőlistán. A lepasszolt 11-es teljesen szabályos - már többen megpróbálták, a leghíresebb éppen egy Barca legenda. Volt azonban, akinek ez nem sikerült.

A szabály annyit mond ki, hogy a 11-es elvégzésének pillanatában nem lehet más játékos a 16-oson belül és a labdát előre kell elrúgni. Vagyis akár le is lehet passzolni - csak nem szokás, mert kicsit kockázatos. Előnye, hogy az ellenfél nem számít rá, hátránya, hogy ha az ellenfél jól reagál, baj lehet belőle.

A leghíresebb ilyen 11-est Johann Cruyff, a Barcelona egykori legendája végezte el. Cruyff ekkor már visszatért az Ajaxhoz levezetni. 35 éves volt, amikor egy holland bajnokin így végezte el a 11-est.

Azóta időnként megpróbálkozik vele valaki, de nem mindig sikerül. Robert Pires a francia válogatott sztárja például így járt az Arsenalban.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az első ismert lepasszolt 11-es egy ötvenes évekbeli Belgium-Izland meccsen született. Ráadásul ott - ahogy Cruyffénál is - még egyet passzoltak.

    A 11-es 2:35-nél

    Messi passza egyébként azért is kifejezetten önzetlen, mert ezzel a góllal 300. bajnoki gólját lőhette volna - ehelyett Suareznek passzolt, aki így két gólos előnyben van a góllövőlistán és az Aranycipőért is versenyben van.

    A Barcelona végül 6-1-re nyert és három ponttal vezeti a bajnokságot, úgy hogy eggyel kevesebb meccset játszott.

    Top 16