• Belföld

"Nem hallottam a robbanást. Éreztem."- a Magyar Vöröskereszt elnöke a Faktornak

Péntek este az újpesti Szent István téren gyertyát gyújtottak a brüsszeli terrortámadás áldozatainak emlékére. Ezen részt vett az újpesti születésű, és jelenleg is ott élő Dr. Göndöcs Zsigmond is, a Magyar Vöröskereszt elnöke, aki a brüsszeli terrortámadás második helyszínén, a metróállomásnál az elsők között érkezett a helyszínre, hogy segítsen. Akkor, amikor még nem lehetett tudni, hogy például lesz-e újabb robbantás.

Hogy került a robbantás helyszínére?

Egy konferencián voltam Brüsszelben, 24 ország Vöröskereszt-vezetőivel együtt. De mivel én alapvetően a mentőszolgálat orvosa vagyok, ezért a főigazgató hívott telefonon, egy ügyet meg kellett beszélnünk, ezért kijöttem a konferenciáról. Kiálltam az utcára, hogy beszélgessünk, hiszen ott tudtam nyugodtan telefonálni, és eközben történt a robbantás, amikor mentem kifelé.

Dr. Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke.

Dr. Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke.

Hallotta a robbanást?

Nem, a robbantást nem hallottam. Éreztem. Megremegett az épület meg a föld, de nem feltűnően. Viszont amikor kimentem az utcára, akkor tőlem jobbra volt a metró szellőzőrácsa az úttesten, és onnan füst jött ki, illetve lőporszag. Akkor már tudtuk, hogy a repülőtéren történt terrortámadás, és így gyorsan összeállt a kép.

Azonnal rohant a metróállomásra?

Persze, de nem tudtam, hogy hol történt, csak sejtettem, hogy a metróban. Mi egy kis mellékutcában voltunk, körülbelül 30 méterre a saroktól. Azt láttam, hogy mindenki egy irányba néz, nekem jobbra. És akkor kimentem gyorsan a sarokra, hogy megnézzem, mit néznek és ott derült ki, hogy mi történt. Ott van ugyanis a Maelbeek metróállomásnak a kijárata, egy emeletes háznak az aljában. Akkor láttam, hogy ott némelyik sérült ül a földön, némelyik fekszik, illetve folyamatosan jönnek ki az emberek.

Milyen látvány fogadta ekkor?

Ott már nem volt akkora füst. A metró szellőzőjén jött inkább füst, a lépcsőről annyira nem, kevés persze volt, de akkor nem erre figyeltem. Tehát nem volt feltűnően ködszerű füst. Inkább a sérültekre figyeltem. Főleg vérző sérült volt nagyon sok. Megszámoltam, a végén olyan 25-26 vérző, plusz égett sérült volt, illetve volt két súlyos égett is. Meg volt vagy 10-15 ember, akiknek nem volt különösebb bajuk, csak megpörkölődött a hajuk. Ők is ott álldogáltak, leültettem őket, illetve nagyon sok járókelő jött oda segíteni, őket fogtam be, miután felmértem a helyszínt, hogy valamit csinálni kell sürgősen a betegekkel. Például valakinek, akinek erősebb vérzése volt, ott vérzést kellett csillapítani. A közeli szállodából, ahol én is laktam, onnan kitoltak egy szállodai kocsit tele törölközővel, és azzal próbáltuk csillapítani a vérzéseket, rászorítani, betakarni. Volt, akinek teljesen leégett a ruhája, őt is be kellett takarni. Égett arcú emberek voltak, leginkább fejsérültek. Volt, akinek erősen vérzett a feje, a fej nagyon jó vérellátású terület, tehát ha megsérül, akkor nagyon tud vérezni.

Gyertyagyújtás a brüsszeli terrortámadás áldozatainak emlékére Újpesten - a képre kattintva galéria nyílik.

Gyertyagyújtás a brüsszeli terrortámadás áldozatainak emlékére Újpesten - a képre kattintva galéria nyílik.

Ilyen esetben, hogy rangsorol a sérültek között, kit lát el előbb a rengeteg sérült közül?

A tömeges baleset ellátásának szabályai vannak. Legelőször nem szabad ellátni senkit, hanem fel kell mérni, hogy nagyjából hány beteg van vagy hány sérült, és milyen súlyosságúak. Körülbelül háromszor-négyszer mentem végig az egész helyen, hogy pontosan lássam. A második járáskor már láttam is el betegeket, illetve nagyon gyorsan próbáltam elmondani, hogy mit csináljon vagy próbáltam beszélni velük, de rövid ideig, hiszen sokan voltak. A járókelőknek is mondtam, hogy mit csináljanak a törölközővel, hogy nyomja a fejére, nyomja a karjára, takarja be.

Nem félt mentés közben, hogy esetleg újabb bomba fog robbanni? Mivel ez már a második helyszín volt a repülőtér után, nem lehetett tudni, mi fog történni.

Attól féltem, hogy esetleg közben ugyanott még egyet robbantanak. Mert a terroristáknak van egy ilyen módszere, ez a másodlagos bomba, úgy hívják. Az elsőt fölrobbantják, megérkeznek a mentő erők, és akkor a másodikat is fölrobbantják. Tehát ez a fejemben volt végig, de hát akkor is dolgoztam. Aki nem fél, az nem normális. Az ember természetesen fél ilyen helyzetben, de hát azt le kell tudni győzni.

Top 0