• Külföld

Nem hajlandók meghallgatni Obama új főbíró jelöltjét a republikánusok

A szenátus republikánus többségének vezetője, Mitch McConnell bejelentette, az igazságügyi bizottság republikánus tagjai ellenzik a jelölést, a jelöltnek még a meghallgatására sem kerülhet sor, Obama elnöki mandátumának végéig.

Antonin Scalia főbíró hirtelen halt meg és a posztja megüresedett a legfelsőbb bíróságon. Barack Obama ragaszkodik hozzá, hogy új főbírót jelöljön az elnökválasztás előtt, ám ezt a republikánusok elutasítják.

Két republikánus szenátor, Charles Grassley és Thom Tillis az elmúlt napokban már érzékeltette, hogy a szenátorok "legfeljebb csak fontolóra veszik", hogy kit jelöl Obama elnök , ám a szenátus republikánus többségének vezetője, Mitch McConnell kedden  már be is jelentette: az igazságügyi bizottság republikánus tagjai egyhangúlag ellenzik a jelölést, így a jelöltnek még a meghallgatására sem kerülhet sor, egészen Obama elnöki mandátumának végéig. McConnell szenátor azt mondta, még udvariasságból sem hajlandó találkozni az elnök jelöltjével, bárki legyen is az. Az amerikai alkotmány szerint a kilenctagú legfelsőbb bíróság tagjainak kinevezését - miután az elnök jelöli a bírót - a szenátusnak kell, alapos kikérdezéssel járó meghallgatás után, jóváhagynia vagy elutasítania. A legfelsőbb bíróság az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be, ezért döntései jelentősen befolyásolják az amerikai közéletet és társadalmat. Ennek folytán mindkét nagy politikai párt - a republikánus és a demokrata - a főbírók jelölésekor igyekszik biztosítani a saját befolyását, érdekeit. Az elhunyt Antonin Scalia konzervatív bíró volt, s a republikánusok most attól tartanak, hogy Obama liberális szemléletű bíró kinevezésével megváltoztatná a bíróság "ideológiai egyensúlyát". Valamint arra is számítanak, hogy a novemberi elnökválasztást a republikánus jelölt nyeri, vagyis az új főbírót is ők jelölhetik majd.  "Ezt a jelölést az dönti majd el, aki a novemberi elnökválasztást megnyeri, bárki legyen is az" - nyilatkozott McConnell szenátor.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16