• Külföld

Nem engedélyezik a bikaviadalt

Idén sem tarthatják meg a bikaviadalt az indiai Tamilnádu államban, bár a szövetségi kormány a közelgő helyi választások miatt megpróbálta újraengedélyezni a 2014-ben betiltott népszokást.

Az indiai legfelsőbb bíróság megerősítette a dzsallikattu néven ismert támilnadui bikaviadal tilalmát, amelyet 2014-ben mondott ki az állatok védelme érdekében. A dzsallikattut a tamil aratási ünnep részeként rendezték meg évszázadok óta. Az ottani bikafuttatáson nem ölik meg a bikákat, hanem az őket kergető férfiak ezrei megpróbálják a földre teperni őket, hogy megkaparintsák a szarvukra erősített díjakat.

Az állatvédők régóta harcoltak a dzsallikattu betiltásáért, mert szerintük a hagyomány állatkínzás, a futtatáson a bikákat ugyanis gyakran alkohollal itatják, hogy azok elveszítsék tájékozódó képességüket. Az állatok meg is sebesülnek, miközben üldözőik botokkal és késekkel próbálják legyűrni őket.

A kép illusztráció.

A kép illusztráció.

Aktivisták szerint a szövetségi kormány azért akarta engedélyezni a viadalt, mert Tamilnádu államban idén választásokat tartanak és bármelyik párt, amely ellenzi ezt a népszerű hagyományt, elveszíti a választást.

Indiai bíróságok a közelmúltban több állatfaj védelmére keltek. Radzsasztán államban például az év elején betiltották az elefántpólót, tavaly a legfelsőbb bíróság országszerte betiltotta a kakas- és kutyaviadalokat, Maharástra államban pedig az ökör húzta szekerek versenyét. Mumbaiban, India üzleti fővárosában pedig egy bíróság elrendelte, hogy 2016 júniusáig szüntessék meg a lovaskocsiversenyt.

Top 0