• Tudomány
Maksa Mónika

Nem embertől származó 8000 éves kézlenyomatokat találtak a barlang falán

Az egyiptomi barlang falán az emberétől kisebb kezek lenyomatát találták amatőr kutatók 2002-ben. A tudósok a kisbabák kezét is összemérték a nyomatokkal, de nem jöttek rá, mik lehetnek. 14 évvel később kiderült, hogy gyíkok lábának lenyomatai kerültek a falra.

A szaharai barlangban 13 kicsi kézlenyomatot találtak a felfedezők, de nem tudták, kitől származhatnak. Az Egyiptom líbiai határához közel található barlang falán nagyjából 5 ezer kép van, amelyeket 8 ezer éve festettek vagy véstek oda.

Eleinte azt hitték, hogy gyerekkezek és –lábak lenyomatai vannak a falon, de a későbbi kutatások kiderítették, hogy gyíkokhoz tartoznak a lenyomatok.

Forrás: Twitter - ticiaverveer

Forrás: Twitter - ticiaverveer

EZT IS AJÁNLJUK:

    Emmanuelle Honoré a McDonald Intézet antropológusa szerint a lenyomatok a babákénál sokkal kisebbek, az ujjaik viszont sokkal hosszabbak. Összemérte a kéznyomokat koraszülött babákéval is, akik 37-től 41 hetes korukban születtek. Ekkor jött rá, hogy semmiképpen sem emberi kezek lenyomatai vannak a barlang falán. Szerinte sivatagi gyíkok vagy fiatal krokodilok lábának nyoma van ott.

    Ha a kutató feltételezése helyes, akkor ez az első eset, hogy a Szaharában állatok lenyomatait találták. Tanulmányában azt írta, hogy a felfedezés segíthet megérteni a 8 ezer évvel ezelőtt élt sivatagi emberek kultúráját és szimbólumait, illetve az állatokkal való kapcsolatukat is - írja a Daily Mail.

    Top 16