• Belföld
MZ/X

Nem csak a műanyagzacskókat érinti majd a kormány szigorítása

A letéphető zacskók betiltása mellett a műanyag edények, evőeszközök, szívószálak, kavarópálcák díjemelkedése is megtörténik!

Jelentős szigorítást tervez az Innovációs és Technológiai Minisztérium, 2019 július elsejétől megnövelnék az eldobható műanyag zacskók és más egyszer használatos műanyagok termékdíját, 2021. január 1-től pedig teljesen betiltanák azokat.

A fenntarthatóságért felelős államtitkár az InfoRádiónak azt mondta, a megnövelt termékdíjjal arra ösztönöznék a kereskedőláncokat, hogy a lakosságnak más módokat mutassanak arra, hogyan szerezhetik be az egyes portékákat. Weingartner Balázs hozzátette, 2021 január elsejétől pedig teljes körű tiltást vezetnének be a nagyon könnyű és könnyű műanyag zacskókra.

Ezek a klasszikus vásárlótéri letéphető zacskók, valamint az úgynevezett csíkos szatyrok. Az egyszer használatos műanyag edények termékdíja, valamint az egyéb műanyag evőeszközök, szívószálak, kavarópálcák díjemelkedése is megtörténik

- tette hozzá.

Beelőzi az EU-s szabályozást Magyarország

A fenntarthatóságért felelős államtitkár elmondta azt is: az a céljuk, hogy versenyek formájában is megvizsgálják, hogy milyen termékek tudnak kiváltani mondjuk egy szívószálat. A másik nagyon fontos cél, hogy szemléletformálással kapcsolják össze a termékdíjtörvény intézkedéseit, hogy mikor a fogyasztók a boltban találkoznak egy ilyen kezdeményezéssel, akkor azt ne kellemetlenségként, hanem lehetőségként éljék meg- tette hozzá.

Szeretnénk a lakosság számára is elérhető pályázati lehetőséket adni majd, de a gyártókat és az újrahasznosítást végzőket is ösztönözzük arra, hogy a körkörös gazdaság elveit szolgáljuk Magyarországon

- összegezte Weingartner Balázs.

Kommentek:

Top 0