• Külföld
Faktor

Nem bicikliznek többet a migránsok a -23 fokban

Nem kell visszakerékpározniuk Oroszországba azoknak a migránsoknak, akiket Norvégia utasított ki. Akiknek van orosz tartózkodási engedélye, azokat buszokkal szállítják vissza Oroszországba. A korábbi orosz szabályok tiltották a gyalogos átkelést a határon, ezért a migránsok biciklikkel mentek át Norvégiába, ahol most akár -23 fok is lehet.

A döntés azért is volt szükséges, mivel a storskogi és a kirkenesi határátkelőkön a hőmérséklet jelenleg mínusz 3 és mínusz 23 Celsius fok között ingadozik.

Illusztráció. Fotó: Europress / Jonathan Nackstrand - Getty Images

Illusztráció. Fotó: Europress / Jonathan Nackstrand - Getty Images

A norvég és orosz hatóságok már december eleje óta tárgyaltak egymással a menekültek ügyében. Az orosz szabályozás megtiltja a norvég-orosz határ gyalogos átkelését, így sok menekült kénytelen volt kerékpárokon átkelni. Az Oroszországban gyártott biciklik azonban nem felelnek meg a norvég közlekedésbiztonsági szabályoknak, így több ezret küldtek roncstelepre.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A norvég parlament novemberben határozott arról, hogy visszaküldik azokat a menekülteket, akik egy másik biztonságos országban már rendelkeznek tartózkodási engedéllyel. Azóta - ugyancsak az orosz határátlépési szabályok miatt - a roncsteleptől megkímélt kerékpárokat arra használják, hogy így toloncolják vissza ezeket a migránsokat.

    Top 16