• Külföld

"Nem akartam felrobbantani magamat" - ezt vallotta Salah Abdeslam

A párizsi merényletekben részt vevő terroristák egyetlen túlélőjét, Salah Abdeslamot négyhónapos kutatás után március 18-án tartóztatták le a belga rendőrök. A brüsszeli robbantásokig csak egyszer beszéltek vele, akkor is kevesebb, mint egy órát - Abdeslam ezalatt tett vallomást a párizsi terrortámadásról. Erre mondták azt, hogy együttműködött.

Annak ellenére, hogy Abdeslam búvóhelyén fegyvereket és robbanószereket is találtak, a vallatás ezeket nem érintette. A rendőrök elsősorban a párizsi terrortámadásban vállalt szerepére voltak kíváncsiak – írja az El Mundo.

A vallomásról készült felvételt a francia televízió, a BFMTV tette közzé. Abdeslam a vallomása elején elismerte, hogy neki is fel kellett volna robbantania magát november 13-án, de az utolsó pillanatban meggondolta magát. Ő is a State de France futballstadionban követett volna el öngyilkos merényletet.

Azon az estén Bilal Hadfi ült az autóban, egy Renault Clióban és két másik férfi, akiknek nem tudtam a nevét és a szerepét. Én vezettem, és nekem is be kellett volna mennem a stadionba, a társaimmal együtt robbantani. De amikor leparkoltam, meggondoltam magam.

Mint vallotta, kitette a három társát a stadionnál, majd elhajtott. Cél nélkül vezetett egy ideig, és arra sem emlékezett, hol hagyta végül az autót. Ezután metróra szállt, majd egy néptelen helyen, egy kuka mellett levette magáról a robbanómellényt, amelyet állítása szerint még a bátyja, Ibrahim adott rá. Ekkor hívta fel azt a férfit, aki azóta is szökésben van: Mohamed Abrinit.

Arra a kérdésre, hogy hányan vettek részt a támadásban, azt mondta, körülbelül kilencen lehettek, de ő nem ismert mindenkit. Név szerint csak a stadionnál egyedül önmagát felrobbantó Bilal Hadfit, a bároknál lövöldöző Chakib Akrouht, az általa is főszervezőként megnevezett Abdelhamid Abaudot és az éttermekben lövöldöző, majd önmagát felrobbantó bátyját ismerte, rajtuk kívül csak azt két iraki férfit látta, akiket ő vitt a stadionhoz. Állítása szerint a többi résztvevőt soha nem is látta.

Abaudról is annyit vallott, hogy bár ő volt a támadás főszervezője, ő maga csak egyszer találkozott vele. Minden tőle származó utasítást a bátyjától, Ibrahimtól kapott, a pénzt is rajta keresztül küldte neki.

Autókat és hotelszobákat béreltem, így segítettem az előkészületeket. Mindent a bátyám, Ibrahim kérésére tettem. A támadás napján ő adta rám a robbanószerekkel töltött mellényt is.

Mivel Abdeslamot múlt szombaton hallgatták ki, és a brüsszeli robbantások kedden történtek, a belga terrortámadásban való szerepéről még nem vallatták a hatóságok. Ügyvédjének azonban azt állította, hogy nem tudott a merényletekről. Azt is tagadta a kihallgatáson, hogy ismerte volna az egyik reptéri robbantót, Najim Laachraouit - holott mindannyian ugyanahhoz a terroristasejthez tartoztak, ráadásul Laachraouit maga Abdeslam vitte kocsival Budapestről Belgiumba. Azt viszont elismerte, hogy annál a Mohamed Belkaidnál rejtőzött, akit a rendőrök a március 15-i razzia során lőttek le.

Abdeslamot egyébként összesen egy órán keresztül vallatták, pedig akkor már voltak figyelmeztetések, hogy terrortámadás várható Belgiumban.

Top 0