• Külföld
Faktor

Nem akarnak rendőröket a festmények titokzatos megtalálói

Tíz évvel ezelőtt ellopott holland festmények kerültek elő Ukrajnában. A megtalálók azt állítják, hogy vissza akarják adni a képeket, de nem akarják bevonni a rendőröket az ügybe. A múzeum szerint fennáll a veszélye, hogy a festményeket a feketepiacon akarják eladni.

A 17. századból való 24 festményt (köztük Jan Linsen, Jan van Goyen és Jacob Waben alkotásait) 2005 januárjában lopták el a hoorni Westfries Múzeumból. A tolvajok 70 ezüsttárgyat elloptak, majd elmenekültek.

Öt hónapja egy ultranacionalista milícia két tagja a kijevi holland nagykövetségen, azt mondta, az összes festményt megtalálták. Azt állították, a polgárháború sújtotta Kelet-Ukrajna egy villájában találtak rá a műalkotásokra és bizonyítékként mutattak egy képet, amelyen a festmények egyike látható egy ukrajnai lap friss számával együtt. Az ezüsttárgyakat nem említették.

A múzeum szerint a férfiak azt mondták, hogy vissza akarják adni a festményeket, de nem akarják bevonni a rendőrséget. A holland kormány esélyt ad a hoorni múzeumnak a képek visszaszerzésére és felfogadott egy történészt a tárgyalások segítésére - írja az MTI.

A milícia 50 millió eurót kértek a képekért, de szakértők szerint a hasonló festmények jelenlegi piaci árát tekintve a lopott gyűjtemény értéke 250 ezer és 1,3 millió euró (78-406 millió forint) között van, attól függően, milyen állapotban vannak.

Tíz évvel ezelőtt még 10 millió euróra értékelték az ellopott festményeket, ám azok állapota mostanra sokat romolhatott. A milícia végül 5 millió euró nyomravezetői díjat követelt, ami miatt beszüntették a tárgyalásokat.

A múzeum azért hozta nyilvánosságra a történteket, mert attól tart, hogy a festményeket a feketepiacon próbálják majd meg eladni. Ad Geerdink múzeumigazgató szerint valószínű, hogy a képeket másoknak is kínálják és könnyen lehet, hogy néhányat közülük már el is adtak.

Top 0