• Külföld

Nem akar legfelsőbb bíró lenni a kormányzó

Brian Sandoval, Nevada republikánus kormányzója csütörtökön szólt a Fehér Háznak, hogy nem akar a legfelsőbb bíróság megüresedett pozíciójának jelöltje lenni. Szerinte több mint megtisztelő, hogy felmerült a neve, és hihetetlenül hálás, mégsem szeretne jelölt lenni.

Barack Obama elnök Nevada kormányzóját szemelte ki Antonio Scalia helyére, aki februárban halt meg. A Washington Post szerint a Fehér Ház már meg is kezdte a kormányzó ellenőrzését, átvilágítását.

Brian Sandoval. Forrás: Wikipédia

Brian Sandoval. Forrás: Wikipédia

Az MTI szerint Sandoval azért lett volna alkalmas, mert bár republikánus, mégis mérsékelt beállítottságú. Sandoval jelölésével Obama a republikánusok ellenállását akarhatta megtörni.

Scalia halála előtt a kilenctagú legfelsőbb bíróságban a konzervatívok 5-4 arányú többségben voltak. Elemzők szerint a republikánus politikusok egy íratlan szabályra hivatkozva ellenzik, hogy Obama utolsó elnöki évében legfelsőbb bírósági tagot bírót jelöljön. Nem akarják, hogy demokrata párti legyen az új bíró, s ezzel megváltozzon az arány. A legfelsőbb bíróság tagjai ugyanis életük végéit betöltik a posztot.

Barack Obama jövő hét kedden találkozik a pártok vezetőivel és a szenátus igazságügyi bizottságával. Ekkor fognak tárgyalni a jelölésről.

Top 0