• Külföld
Faktor

Nem adják fel a menedékházat elfoglaló amerikai fegyveresek

Fegyveresek csoportja foglalt el egy állami tulajdonban lévő, elhagyatott épületet az oregoni Malheur Nemzeti Parkban szombat éjjel. A csoport célja egy oregoni gazda börtönbe kerülésének megakadályozása. A hatóságok egyelőre nem léptek, kérdés, mi lesz a konfliktus vége.

A mostani események hátterében egy 2001-ben kezdődő ügy áll – írja a CNN. Ekkor egy oregoni gazda, Dwight Hammond és fia felégettek egy állami tulajdonban lévő, körülbelül 50 hektáros területet. Szerintük azért volt erre szükség, hogy megállítsák az agresszív növényfajták terjeszkedését, és megvédjék a földjeiket az erdőtüzektől. A bíróság szerint azonban azért gyújtották fel a területet, hogy eltüntessék az illegálisan szervezett vadászataik nyomait, és ezért 5 év börtönre ítélték apát és fiát. A büntetést a napokban kellett megkezdeniük.

Erről szerzett tudomást egy nevadai farmer, Ammon Bundy. Bundy apja, Clive 2014-ben került be az amerikai hírekbe, amikor a szövetségi állam egymillió dollárra büntette azért, mert szövetségi földeken legeltette a marháit. Bundy nem volt hajlandó kifizetni a büntetést, több száz fegyveres is mögé állt.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Ammon Bundy (Fotó: Europress - AFP/ Rob Kerr)

  Ammon Bundy (Fotó: Europress - AFP/ Rob Kerr)

  Ammon Bundy vezetésével szombaton a fegyveresek elfoglaltak egy szövetségi tulajdonban lévő épületet, távol a lakott területektől. Pontosan nem lehet tudni, hányan vannak, Bundy szerint, ha ezt elmondaná, az veszélyeztetné az akciójuk sikerességét. Mivel az elfoglalt épület nem túl nagy, ezért valószínűleg pár tucat fegyveresről lehet szó. Bundyéknak elmondásuk szerint két céljuk van: engedjék ki a börtönből Hammondot és fiát, és a szövetségi kormány kevesebb földet birtokoljon, kezdve rögtön a konfliktust okozó nemzeti park feletti irányítás átadásával.

  Hammondék időközben bevonultak a börtönbe, és igyekeznek elhatárolni magukat a fegyveresektől: „sem Ammon Bundy, sem más a csoportjából nem képviseli Hammondék érdekeit’ – írta közleményében ügyvédjük. A helyi seriff ezt követően azt mondta a fegyvereseknek üzenve, hogy „Hammondék feladták magukat, így ideje, hogy maguk is elhagyják a közösségünket, menjenek haza a családjukhoz, és az egésznek legyen békés vége”.

  Az elfoglalt épület (Fotó: Europress - AFP/ Rob Kerr)

  Az elfoglalt épület (Fotó: Europress - AFP/ Rob Kerr)

  Nagy kérdés, hogy ezek utána mi lehet az akció vége. A szakértők szerint mindenki azzal jár a legjobban, ha a hatóságok megvárják, amíg a csoport elhagyja az épületet. Steve Moore korábbi FBI-ügynök szerint „jelenleg nincs értelme bemenni, és ezt az FBI is tudja. Szerintem hosszú-hosszú várakozás lesz. Az egyetlen dolog, ami ezen változtathat, ha a csoport halálos fenyegetéseket fogalmazna meg”.

  Bundy azt mondta, hogy fel vannak készülve arra, hogy napokig, hetekig vagy akár hónapokig maradjanak, ha szükséges. Elég étel és más készlet áll a rendelkezésükre, hogy sokáig kihúzzák. Azt is többször kiemelte, hogy senkit nem akarnak bántani, de meg fogják védeni magukat akkor, ha a hatóságok erre kényszerítik őket.

  Top 16