• Sport

Nekik van a legtöbb gyűrűjük az NFL-ben

Az NFL-ben az európai sportokkal ellentétben nem érmet kapnak a győztes csapat tagjai, hanem gyűrűt. Kosárlabdában a Chicago Bulls és a Los Angeles Lakers edzője, Phil Jackson 11 gyűrűt gyűjtött edzőként, de játékosként szerzett kettőt. De vajon ki rendelkezik a legtöbb NFL-gyűrűvel?

Fotó: steelers.com

Fotó: steelers.com

Az NFL-ben az első Super Bowlt 1967. januárjában játszották. A győztes csapat tagjai a Lombardi-trófea mellett egy gyűrűt is kapnak. Erről a hagyományról itt írtunk bővebben. Az eddig megrendezett 49 döntő alkalmával minden gyűrű egyedi díszítést kapott, de kevesen tudják azt, hogy kinek van a legtöbb gyűrűje.

Neal Dahlen – legtöbb gyűrű (7)Egyetlen ember van jelenleg, akinek 7 Super Bowl gyűrűje van. Ő Neal Dahlen. Dahlen 1979-ben kezdett dolgozni részmunkaidőben a San Francisco 49ers csapatánál, majd 1996-os távozásáig 5 bajnoki cím részese volt. Ez idő alatt Dahlen előbb adminisztrációs feladatokat látott el, majd később a személyzetért és a játékosokért volt felelős.

1996-ban a Denver Broncos csapatához került, ahol három évig a csapat általános igazgatója volt. 2003-as nyugdíjba vonulásáig a Broncos tagjaként újabb két bajnoki címet ünnepelhetett.

A pittsburghi négyes – legtöbb gyűrű egy csapattal (6)Hét ember nyert hat gyűrűt pályafutása alatt, de közülük hárman több csapatnál tették ezt. Közülük a leghíresebb a New England Patriots edzője, Bill Belichick. Sokan tudják vele kapcsolatban, hogy négy bajnoki címet nyert a Patriots edzőjeként, de korábban két gyűrűt kapott a New York Giants védelemért felelős edzőjeként is.

Hat gyűrűt egy csapat tagjaként viszont csak négy ember nyert, mindannyian a Pittsburgh Steelers csapatánál dolgoztak. Dan Rooney és Art Rooney II a vezetőség tagjaként kaptak hat-hat gyűrű. Chuck Noll négyszer vezetőedzőként lett bajnok, míg két bajnoki cím alkalmával konzulens volt a csapatnál. Bill Nunn játékosmegfigyelőként kapott hat gyűrűt.

Charles Haley – Legtöbb gyűrű játékosként (5)Egyetlen ember mondhatja el magáról, hogy öt Super Bowl győzelemmel rendelkezik játékosként, Charles Haley. Haley defensive end és linebacker poszton is játszott, és nagyon jó ütemben váltott csapatot. A védő 1986 és 1991 között három bajnoki címet nyert a San Francisco 49ers csapatával, majd 1992 és 1996 között további két gyűrűvel gazdagodott a Dallas Cowboys játékosaként.

Fotó: Europress - Tom Hauck/Getty Images

Fotó: Europress - Tom Hauck/Getty Images

Haleyt ötször választották be a Pro Bowl keretbe, és egyike annak a 31 játékosnak, akik legalább 100 sacket csináltak karrierjük alatt.

Matt Millen - legtöbb gyűrű különböző csapatokkal (4)Ha Haleyről azt mondtuk, hogy jó ütemben váltott csapatot, akkor ez hatványozottan igaz Matt Millenre. A játékos négy különböző városban nyert bajnoki címet. A védőt 1980-ban választotta ki az Oakland Raiders, akikkel bajnoki címet is nyert. Azonban a Raiders elköltözött a városból, így második Super Bowl sikerét már Los Anglesben ünnepelhette Millen.

Fotó: Europress - George Rose/Getty Images

Fotó: Europress - George Rose/Getty Images

Miután 8 évig volt a Raiders játékosa, egy évre a San Francisco 49ers csapatához igazolt, ahol rögtön bajnok lett 1989-ben. Ezt követően újabb szerencsés igazolás következett, mivel Millen egy év után a Washington Redskins együtteséhez került, akik szintén megnyerték a bajnokságot. Ezt követően a játékos visszavonult.

Tom Brady, Adam Vinatieri - legtöbb gyűrű az aktív játékosok közül (4)A jelenlegi NFL-mezőnyben mindössze két játékos van, aki négy gyűrűvel rendelkezik. Egyikük Tom Brady, aki 2015-ben is majdnem a Super Bowl döntőjébe jutott. A játékos négyszer nyert bajnoki címet a New England Patriots színeiben. Brady mellett még két irányító rendelkezik négy gyűrűvel: Joe Montana és Terry Bradshaw.

Tom Brady csapattársa volt három alkalommal Adam Vinatieri, aki ráadásul kétszer győztes mezőnygóllal zárta le a Super Bowlt. A rúgó negyedik gyűrűjét az Indianapolis Colts rúgójaként nyerte.

Top 0