• Külföld
Faktor

Ennek a fiatal nőnek köszönhető az év tudományos áttörése, ő segített lefotózni a fekete lyukat

Amikor a kutatócsoportba került, szinte semmit sem tudott a jelenségről.

Szerdán hat helyszínen – Belgiumban, Chilében, Sanghajban, Japánban, Tajvanon és az Egyesült Államokban – tartottak sajtótájékoztatót az Eseményhorizont Távcső (EHT) kutatói, hogy ismertessék a projekt első tudományos áttörését.

Az Eseményhorizont Távcső segítségével végre sikerült elkészíteni az első ismert felvételt egy fekete lyukról, egészen pontosan annak eseményhorizontjáról.

Fotó: Europress - AFP/European Southern Observatory

Fotó: Europress - AFP/European Southern Observatory

Hogy kik állnak a tudományos áttörés mögött? Az EHT csapatának egyik kulcsfigurája Katie Bouman a Harvardról, aki évekig gyűjtött adatokat, melyekből végül megszülethetett a fekete lyukról készült kép. 

Bouman és csapata hozták létre azt az algoritmust, ami képes feldolgozni az adathalmazt, ami összegyűjti az információt egy képhez. A 29 éves nő hat évvel ezelőtt csatlakozott az EHT-csapathoz, ekkoriban még szinte semmit nem tudott a fekete lyukakról, de később ez vált szenvedélyévé.

Mint mondta, nemcsak az algoritmust fejlesztette ki, ami végül a kép elkészültéhez vezethetett, hanem úgy érzi, új gondolkodásmódot is eredményezett a csapatnak - írja az Unilad.

Kommentek:

Top 0