• Sport

Nehéz, magas és rutintalan a magyar válogatott

Az Európa-bajnokság kezdete előtt több érdekes statisztikát is közzétett az UEFA (Európai Labdarúgó Szövetség). A magyar válogatott játékosok testi paraméterei mellett kitér az oldal a játékosok korára és nemzetközi rutinjára is.

Az összes válogatottnak közzé kellett tennie a Franciaországba utazó keretét május 31-ig. Miután ez megtörtént, az UEFA több statisztikát is készített.

Az egyik felmérésből kiderül, hogy Magyarország a negyedik legnehezebb csapat, az együttes átlagsúlya 79,43 kilogramm. A magyaroknál csak Németország, Svédország és Svájc nehezebb. Ha a magasságot figyeljük, akkor Magyarország a második legmagasabb nemzet lesz a tornán 185 centiméteres átlagmagassággal. Ennél csak Svédország nagyobb 186 centivel.

A csapatban több rutinos játékos is szerepel, két 35 év feletti focista van a magyar keretben (Gera Zoltán, Király Gábor). Ennél több „öreggel” csak az írek és az észak-írek utaznak Franciaországba, náluk három 35 év feletti játékos van. Király Gábor rekordot állíthat fel, ha a Haladás kapusa pályára lép, akkor ő lesz minden idők legidősebb focistája az Eb-k történetében.

Az UEFA olyan adatokat is közzétett, amely a klubcsapatokra vonatkozik. A tornára a legtöbb játékost a Liverpool és a Juventus adja (12), mögöttük a Tottenham (11) és a Manchester United (10) szerepel. A ranglistán előkelő helyen szerepel egy magyar együttes, a Ferencváros hat focistát küld Franciaországba.

Szomorú statisztika, de a magyar keretben nincs egyetlen olyan focista sem, aki idén a Bajnokok Ligájában szerepelt volna. Ilyen ország a magyarokon kívül még Albánia, Írország és Szlovákia.

Ha az edzőket nézzük, akkor ott sem áll Magyarország jól. Bernd Storck eddig mindössze kilenc meccsen ült a magyar válogatott padján, ennél csak a hét meccsel rendelkező horvát szövetségi kapitány áll rosszabbul. Storck korábban 12 találkozón irányította a kazah válogatottat. Ha ez is beleszámoljuk, akkor a magyar szövetségi kapitány már 21 válogatott meccsel rendelkezik, de ez is az ötödik legrosszabb adat.

A legtöbb nemzetközi találkozóval a magyarokkal egy csoportban szereplő izlandi szövetségi kapitány rendelkezik. Lars Lagerback 83-szor a svéd, 47-szer az izlandi és ötször a nigériai kispadon ült. Ez összesen 135 mérkőzés. A svéd szakember mellett csak Joachim Löw (131) és Vincente del Bosque (109) jutott száz szereplés fölé.

Top 0