• Tudomány
Faktor

Négyféle genetikai hiba okozhatja a hasnyálmirigyrákot

Mindegyik ráktípusnak más az oka és más kezelést is igényelnek - fedezte fel egy ausztrál tudósok vezette nemzetközi kutatócsoport. A tudósok 456 hasnyálmirigyrákos beteget vizsgáltak meg.

A daganatot a DNS mutációi okozzák, amelyek az egészséges szövetet rákossá teszik. Ez többféleképpen történhet. Bár a hasnyálmirigy-daganatok hasonló képet mutatnak, a genetikai hibák négy típusa állhat a tumor kialakulása mögött.

A négy típus daganatai annyira eltérnek egymástól, hogy a diagnózistól számított túlélési idő az egyik típus esetében csak négy hónap, vagyis durván a fele a többi daganattípusénak. A tudósok szerint ennél is lényegesebb azonban, hogy a felfedezés új gyógymódokhoz vezethet.

Az eddigi legátfogóbb elemzés készült el a hasnyálmirigyrák kialakulásáról: ez megmutatja, miféle kezelésekkel lehet felvenni ellenük a harcot

- magyarázta Andrew Biankin, a Glasgow-i Egyetem kutatója.

A legtöbb beteg, akinél hasnyálmirigyrákot állapítanak meg, egy évnél is rövidebb ideig él ezután, mindössze egy százalékuk él a diagnózis után tíz évvel. A túlélési arányok évtizedek óta nem változtak, ezért nagy szükség volna az áttörésre ennek a nehezen kezelhető kórnak a gyógyításában - mondta Biankin.

A tudósok úgy vélik, az immunogén típusú hasnyálmirigyrák talán kezelhető az immunkezelések új generációjával, amelyek klinikai tesztjei már folyamatban vannak.

Top 0