• Krimi
Faktor

Négy műkincset foglalt le az FBI, 123 milliót érnek

Négy ázsiai műkincset foglalt le az FBI a New York-i Ázsia Hét miatt rendezett kiállításokon. A műkincsek értéke 123 millió forint.

Az FBI eladásra szánt indiai, afganisztáni és pakisztáni szobrokat foglalt le aukciósházak és egy galéria kiállításán. Az elkobzott műkincsek között volt egy nyolcadik századi afgán márványszobor, amely Siva és Parvati isteneket egy tigrisbőrön ülve ábrázolja. 

A The New York Times szerint a 450 ezer dollár (123 millió forint) értékű műkincset a keleti 67. utca egyik galériájában foglalták le. A rajtaütéssel az ázsiai templomokból és régészeti helyszínekről ellopott műkincseket akarták felkutatni. Kedden egy keleti parti aukciósházba tartó második századi, Pakisztánból származó Gandhára bódhiszattva szoborfejet foglaltak le. A több százezer dollár értékű szobrot New Yorkban akarták eladni.

A szövetségi ügynökök a napokban két indiai kőszobrot is lefoglaltak, amelyeket a Christie's akciósház szervezésében akartak eladni. A Christie's azt mondta: nem tudott arról, hogy a szobrok lopottak. A The New York Times úgy értesült, hogy a szobrok egy indiai műkincscsempész hálózatot működtető férfi, Szubhas Kapúr közvetítésével kerültek az aukciósházhoz. A hálózat állítólag 2600 műkincset csempészett ki Dél-Ázsiából, Kapúr jelenleg egy indiai börtönben várja a tárgyalását. 

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az egyik szobor, amely a 10. századból való, az indiai Risabhanata istent ábrázolja, értéke 100-150 ezer dollár (27-41 millió forint). A másik, nyolcadik századi szobor Rivanta istent és környezetét mutatja, értéke 200-300 ezer dollár (50-80 millió forint), írja az MTI.

    Top 16