• Külföld
MZ/X

Négy hónap kell a Notre-Dame stabilizálásához

Jelentős biztosításra és megerősítésre szorul a párizsi Notre-Dame székesegyház.

Az április 15-i tűzben a parázs és a tűzoltók vízsugarai által megrongálódott épületszerkezetet biztosítani kell, mielőtt nekilátnának az építmény állapotának felméréséhez - írja a Le Figaro című francia napilap információi alapján a profitline.hu.

A lap szerint az épület biztosítása ugyanolyan kényes, mint időigényes feladat. El kell távolítani a törmeléket, miközben folyik a nyomozás, ernyőt kell építeni a részben beszakadt tetőzet fölé, le kell szerelni az üvegablakokat, hogy megkönnyítsék a gerendák felszerelését a boltívek alá és fölé.

Az állapotfelmérés ezen elengedhetetlen szakasza a nyár előtt nem fejeződik be.

Még mindig a biztosításnál és a javak védelménél tartunk, legalább négy hónap kell

- mondta egy sajtóértekezleten Frédéric Letoffé, a történelmi műemlékek restaurálásában részt vevő mintegy 200 vállalatot  tömörítő szervezet (GMH) elnöke. A munkák kezdeti fázisában jelenleg 80 ember vesz részt éjjel-nappal.      A Notre-Dame biztosítása keretében először az ernyőt helyezik el, amely a műemléket megóvja az időjárási viszontagságoktól. Ez a közeli napokban fejeződik be. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy gerendák hálózatát szerelik fel a boltívek alá és fölé. Utána kezdődik a hosszú, rendkívül aprólékos munka. Ennek a szerkezetnek kell megakadályoznia az omlásokat, amelyeknek a veszélyétől most is tartanak. Egy ideig fennmarad a gerendázat, mert ennek a segítségével érik el a boltíveket is a szükséges munkákhoz - mondta Frédéric Létoffé. Az erre szakosodott kézművesek több mint 1000 négyzetméternyi üvegablakot bontanak le.

Már a jövő héten elkezdődik a több tonnányi törmelék eltávolítása, amelyet alaposan átvizsgálnak a tűz okának megállítására indított rendőrségi vizsgálat során. Ezután kezdődik meg a Philippe Villeneuve építész vezette állapotfelmérés.

Kommentek:

Top 0