• Külföld
Faktor

Négy halottja van a kanadai lövöldözésnek

Négy halálos áldozata van a Saskatchewan államban, La Loche-ban történt iskolai lövöldözésnek, és többen megsérültek. A gyilkost elfogták, de még nem lehet tudni, miért tette. A saját otthonában kezdett lövöldözni, megölte a testvéreit, és utána indult az egyik helyi középiskolába, ahol folytatta az ámokfutást.

A rendőrök az iskola lezárását feloldották, minden gyereket biztonságos helyre vittek.

Ez minden szülő legrosszabb rémálma

- mondta  Trudeau kanadai miniszterelnök, aki a  svájci Davosban, a Világgazdasági fórumon van éppen.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Szavakkal nem tudom kifejezni, mennyire megráztak és elszomorítottak a mai nap rémséges eseményei.

  - írta közleményében Brad Ward, Saskatchewan állam miniszterelnöke.

  Egy tanú azt mondta, legalább hat lövést hallott.

  "Kirohantam az épületből. Mindenki sikoltozott. Legalább hat vagy hét lövést hallottam, mielőtt kijutottam az épületből, aztán azt hiszem, még egyet" - mondta el a kanadai televíziónak az iskola egyik diákja, Noel Desjarlais.

  Kevin Janvier, a város polgármestere az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy 23 éves lánya, Marie is az iskolában tanított, s a támadó őt is megölte. Janvier arról is beszámolt, hogy a lövöldöző otthon két testvérével is végzett mielőtt az iskolába indult.

  A 3000 lakosú La Loche-t jellemzően kanadai őslakosok lakják, a megtámadott középiskolába is többnyire az ő gyerekeik járnak. Bobby Cameron, a Saskatchewan Indián Nemzetek Szövetségének vezetője úgy reagált, hogy ez az őslakos közösség súlyos tragédiája.

  2014-ben az iskola egyik tanára az intézményben terjedő erőszakra panaszkodott. Elmondta, hogy egyik diákja meg akarta szúrni, majd miután letöltötte tízhónapos büntetését, visszakerült ugyanabba az osztályba, egy másik diák pedig az otthonában támadta meg.

  Kanadában több mint húsz éve nem volt ennyi halálos áldozatot követelő lövöldözés. 1992-ben a montreali egyetemen szintén négy emberrel végzett egy támadó. Korábbi cikkünket itt olvashatja.   

  "

  Top 16