• Külföld

Négygyerekes családapa az Iszlám Állam új hóhéra

Nagy -Britannia lerohanásával fenyegetőzik, majd kivégez 5 foglyot egy férfi az Iszlám Állam új videójában, a férfit 4 gyerekes családapaként és egykori üzletemberként azonosították.

A BBC szerint brit állampolgárként azonosították azt a férfit, aki azIszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport előző nap közzétett, öt fogoly meggyilkolását is bemutató videofelvételén beszélt, és terrortámadásokkal fenyegette Nagy-Britanniát.

A 11 perces felvételen egy tökéletes angolsággal, nagy-britanniai akcentussal beszélő, fekete kommandós álarcot viselő férfi egyebek mellett kijelenti, hogy az Iszlám Állam "lerohanja" Nagy-Britanniát, amelyet a saría - az iszlám jogrendszer - előírásai szerint ural majd. A BBC meg nem nevezett forrásai szerint a videón beszélő férfi Siddhartha Dhar, aki az északkelet-londoni Walthamstow kerületben lakott, mielőtt 2014-ben Szíriába utazott. Az indiai származású Dhar előzőleg áttért az iszlám hitre, és felvette az Abu Rumaysah nevet. Dhar aktív, a hatóságok előtt is jól ismert tagja volt a londoni radikális iszlám közösségnek, és az egyik legszélsőségesebb nagy-britanniai iszlám csoport, a 2010-ben törvényen kívül helyezett el-Muhadzsirun szóvivőjeként is tevékenykedett. Siddhartha Dhart 2014-ben a brit hatóságok őrizetbe vették terrorcselekményekre uszítás gyanújával, és bár óvadék ellenében szabadlábra helyezték, a rendőrség bevonta útlevelét és megtiltotta, hogy külföldre utazzon. Dhar azonban ennek ellenére még abban az évben feleségével és gyermekeivel együtt Londonból Párizsba utazott egy menetrendszerű autóbusszal, majd néhány hét múlva Twitter-mikroblogján tudatta, hogy megérkezett Szíriába, gúnyos megjegyzésekkel illetve a brit biztonsági szolgálatokat, amiért azok nem tudták megakadályozni kijutását az országból.  Siddhartha Dhar azóta több felvételt feltöltött a YouTube videómegosztó portálra is, arra biztatva a brit muszlimokat, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. Tavaly egy 40 oldalas "utazási útmutatót" is összeállított azoknak, akik elszánják magukat erre. Az elemzők azt valószínűsítik, hogy , hogy ő lehet az Iszlám Állam egyik legbrutálisabb, tavaly megölt, szintén brit állampolgárságú hóhérának "utódja". A 27 éves Mohammed Emwazit az amerikai légierő ölte meg novemberben Szíriában, drónok bevetésével.   

Top 0