• Külföld

Négy embert terrorizmussal gyanúsítanak, kettőt elengedtek a Belgiumban elfogott férfiak közül

A belga szövetségi ügyészség a pénteken elfogott hat ember közül négyet terrorizmussal gyanúsít, kettőt pedig elengedett. Az ügyészség egyik szóvivője szombat este bejelentette, hogy Mohamed Abrini beismerte, hogy ő volt a "kalapos férfi" a Zaventem repülőtéren.

Egy rendőrségi akciósorozatban fogták el a hat embert, de kettejüket már el is engedték. Az ügyészség délutáni tájékoztatása szerint még nem volt biztos, hogy az elfogottak egyike, Mohamed Abrini - aki a gyanú szerint a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek egyik kitervelőjének, Salah Abdeslamnak a bűntársa – tényleg segített a márciusi brüsszeli merényletek megszervezésében.

Az ügyészség közleménye szerint a férfit "egy terrorcsoport tevékenységében és terrorista gyilkosságokban való részvétellel vádolják".

A Zaventem repülőtéri felvétel. Forrás: Europress - AFP/Belgian Federal Police

A Zaventem repülőtéri felvétel. Forrás: Europress - AFP/Belgian Federal Police

Egy ügyészségi szóvivő szombat este azonban arról számolt be, hogy Abrini bevallotta, hogy ő volt az a "kalapos férfi", akit a Zaventem repülőtér biztonsági kameráinak március 22-i felvételén a két öngyilkos robbantó mellett állt.

Szintén terrorizmussal gyanúsítják Osama K.-t, akit a helyi média a svéd állampolgárságú Osama Krayemként azonosított. Őt a Maelbeek metróállomásban önmagát felrobbantó Khalid el-Bakraouival látták a merénylet előtt. Róla az ügyészség szóvivője azt mondta, hogy 2015 októberében egy Salah Abdeslam által bérelt autóval a németországi Ulmból érkezett Belgiumba. Egy áruház kamerája pedig felvette, miközben a repülőtéren elkövetett robbantásos merényleteknél használt táskákat megvásárolta.

Két ruandai állampolgárságú férfit is őrizetben tartanak, a pénteken Mohamed Abrinivel együtt elfogott két másik embert azonban a kikérdezés után szabadon engedték.

Szombat kora délután újabb rendőrségi akció volt Brüsszel Etterbeek nevű negyedében, ahol a rendőrök speciális egységei mellett mesterlövészek és tűzszerészek is voltak. Az MTI szerint az ügyészség erről azt mondta, hogy átkutattak egy lakást, amit a gyanú szerint korábban a merénylők használtak, de nem találtak sem robbanószert, sem fegyvert.

Top 0