• Krimi
Faktor

Négy ellopott holland festményt találtak meg Ukrajnában

Négy, 17. századi holland mesterművet talált meg az ukrán titkosszolgálat tíz évvel az után, hogy a festményeket ellopták egy Amszterdam közeli múzeumból.

A festményekre még decemberben bukkantak rá az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzés alatt tartott kelet-ukrajnai Donyeck egyik villájában, de csak most jelentették be a hatóságok - írta az MTI.

Floris van Schooten festménye

Floris van Schooten festménye

2005-ben loptak el 24 festményt, köztük a 17. századi holland aranykor mestereinek műveit az Amszterdamtól északra fekvő Hornsban lévő Westfries Múzeumból. A betörők záróra előtt elbújtak az épületben, majd kikapcsolták a biztonsági rendszert és leléptek a képekkel.

A festmények értékét 10 millió euróra becsülték.

Az SZBU ukrán állambiztonsági szolgálat közölte, hogy a betörőbanda többnemzetiségű volt, oroszok is voltak köztük. Az elmúlt hónapokban az SZBU megpróbált a képek nyomára bukkani, kettőt - köztük Floris van Schooten egyik festményét - még az EU-ukrán társulási szerződésről egy hete tartott holland népszavazás előtt találtak meg - közölte Vasziljo Hricak, az SZBU vezetője.

Két másik festményt, Jacob Waben munkáit csütörtökön szerezték vissza.

A hiányzó 20 kép közül számos az oroszbarát szeparatisták által uralt Kelet-Ukrajnában van, több kép esetleg Oroszországban - tette hozzá Hricak.

Top 0