• Belföld
Faktor

Por és penész mindenhol: undorító pékséget záratott be a Nébih

Azonnali hatállyal felfüggesztette egy budapesti pékség működését a Nébih.

Szokatlanul súlyos élelmiszer-biztonsági szabálysértéseket tárt fel a NÉBIH egy helyszíni ellenőrzés alkalmával. Az üzem higiéniai és műszaki állapota a legalapvetőbb elvárásoknak sem felelt meg, a személyzetnek nem volt egészségügyi alkalmasságát igazoló dokumentuma sem.

Az egységben jelöletlen, ezáltal nem nyomon követhető, valamint lejárt minőség-megőrzési idejű élelmiszert, illetve alapanyagot is találtak, melyeket az ellenőrök azonnal kivontak a forgalomból és a további felhasználásból.

Az ellenőrök a poros, takarítatlan épületben nagy felületen penészes, helyenként hámló festékkel fedett és pókhálóval borított falakat találtak. A  nyílászárók kopottak, sérültek, szennyezett állapotúak voltak, a munkaasztalok alatt a padozat takarítatlan. A ládamosót a hiányzó csapok, míg a kelesztőt a szétesett gőzelvezető miatt nem lehetett használni. A hűtők polcait, valamint a tárolókocsikat vastag rétegben borította a rozsda és a szenny.

A takarítatlan adalékanyag raktár padozatát több helyen egérürülék szennyezte. A piszkos földön tárolt zsákok mellett egy rágcsálócsapdában élő egeret találtak. Az üzemeltető a tervszerűen végzett kártevők elleni védekezésről nem tudott igazolást felmutatni.

A sokrétű, rendkívül súlyos hiányosságokra való tekintettel a NÉBIH azonnali hatállyal felfüggesztette a pékség tevékenységét. Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezres nagyságrendű bírság várható. Az egység csak az ismételt helyszíni ellenőrzést követően folytathatja a tevékenységét.

Kommentek:

Top 0