• Belföld
Faktor

Sok a kérdés a fagyasztott zöldség-ügyben: senki sem tudja, mennyit hívtak vissza

Magyarországon nem okozott megbetegedést a zöldség.

Egyelőre megbecsülni sem lehet, mennyi lisztéria baktériummal szennyezett gyorsfagyasztott zöldséget kellett visszahívni – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakembere.

Az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatornán azt mondta, a gyártó Greenyard vállalat magyarországi készlete önmagában több ezer tonna volt. Ebből kaptak a nagy áruházláncok, amelyek már visszahívták a zöldségeket.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Nagy Attila szerint a fagyasztott zöldségeknél nagyon fontos, hogy a hőkezelési útmutatót betartsák a fogyasztók, ha ezt megtették, akkor nincs ok az aggodalomra.

  A lisztéria hasmenéssel, lázzal járó influenzaszerű tüneteket okoz általában a fertőzött termék elfogyasztása után egy, vagy maximum tíz nappal. Ugyanakkor hosszabb lappangási idő is elfordul, olyankor 70-80 napig nem okoz tüneteket – tette hozzá.

  Nagy Attila korábban azt mondta, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta.

  A fertőzés – amit a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozott – eredetének vizsgálata a gyártó Greenyard vállalat bajai üzeméhez vezetett vissza. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon a szennyezett termékek megbetegedést nem okoztak - írja az MTI.

  Kommentek:

  Top 16