• Belföld
Faktor

Ne számítson nagy alkura, ha lakást venne - ez a helyzet az ingatlanpiacon

Különösen a frissen feladott hirdetéseknél meggyőzhetetlenek az eladók.

Az ingatlanpiacon sok olyan lakás van, amelyen a tulajdonosa igyekszik minél nagyobb haszonnal túladni. Ebből kifolyólag könnyen azt gondolhatnánk, hogy egyszerűen alkudhatunk a hirdetési árból. De szakemberek ezzel szemben azt tapasztalják, hogy erre csak minimális esély van.

A lakásvásárlások folyamatának az alku szerves része. Az azonban, hogy mennyire tudjuk lenyomni azt az árat, amelyen az ingatlant meghirdették, sok mindentől függ. A Balla Ingatlan szakértői szerint a piac most egyáltalán nem kedvez az alkunak, így arra senki se számítson, hogy akár milliókkal olcsóbban is hozzájuthat egy-egy ingatlanhoz.

A legtöbbször maximum öt százalék alkudhatóA használt lakás- és panelpiacon nem jellemzőek most a nagy alkuk – mondja a Bors szerint Balla Ákos ügyvezető. A vevők ennek ellenére egyre többet próbálnak meg alkudni. Előfordul, hogy akár 20 százalékos árcsökkentési igényt is megpróbálnak kiharcolni az eladótól. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy mindez reálisan nézve nem működik.

Az alku mértéke jelenleg legfeljebb az 5 százalékot éri el, de sokszor mindössze csak néhány százezer forinttal lehet lecsökkenteni a hirdetési árat. Országos tendencia viszont, hogy az új építésű ingatlanok esetében szinte lehetetlen alkudozni. Gyakorlatilag “fix” árakról beszélhetünk, melyek inkább csak felfelé kúsznak. Maximum 1-2 százalék férhet bele egy-egy drágább lakás esetében.

A frissen meghirdetett ingatlanoknál nehezebb alkudniAz alku pontos mértéke mindig attól függ, hogy mennyire erős az eladó motivációja, mennyire igazodik a piaci realitáshoz az ár, és mekkora az érdeklődők száma. Általában azokkal nehezebb alkudni, akik csak nemrég kezdték el árulni a lakásaikat. Aki már egy ideje hirdeti az ingatlanát, az könnyebben hajlik az árengedmény felé. Sokan ugyanis rájönnek, hogy az általuk elképzelt árért nem nagyon fog elkelni, így ha komolyan gondolják az eladást, akkor nem marad más lehetőségük, mint az árengedmény.

Az eladók persze sokáig nem hiszik el, hogy nem fogják tudni eladni a lakásukat az elképzelt árért, illetve sokuknál a megfelelő motiváció is hiányzik. Így elengedik azt a vevőt, aki megpróbál jelentősebb mértékben alkudni az irreális árból. Legfeljebb akkor hajlandók csökkenteni, ha már hónapok óta nem érkezik érdeklődő.

A családi házaknál más a helyzetA családi házak árai sokkal kevésbé összehasonlíthatók, mint a társasházaké. Az egyedi árazások, a magasabb árak és a lassabb forgási sebesség miatt már eleve feltételezhető, hogy könnyebben lehet alkudni. Ez a gyakorlatban is megmutatkozik, de a 10 százalékot nem éri el az alku átlagos mértéke. Ritkán fordul csak elő, hogy 10 százalékot lehet alkudni. Ez akkor lehetséges csak, ha az ingatlan erősen túl van árazva, és elég régóta árulja a tulajdonosa ahhoz, hogy elérkezettnek lássa az időt a továbblépésre.

Kommentek:

Top 0