• Krimi

Profi külföldi szerverről leplezték a többmilliárdos adócsalást

Két és fél milliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek egy munkaerő-kölcsönzésre épülő budapesti bűnszervezet. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közlése szerint az ügyben 20 gyanúsítottat hallgattak ki.

A NAV MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az ügyben egy fővárosi őrzésvédelmi, vagyonőri és futárszolgálati feladatokat ellátó munkaerő-kölcsönző bűnszervezetet fedtek fel. A szervezetnek egyébként nincs köze a korábban leleplezett győri bandához.

A fővállalkozó társaságok a feladatok teljesítésével alvállalkozókat bíztak meg. A bűnszervezet irányítói az alvállalkozók alá további cégeket szerveztek. Ezekhez a munkaerő-kölcsönző cégekhez bejelentették a dolgozókat, és külön erre a célra alapított vállalkozásokon keresztül vették ki a pénzt, nehogy a munkaerő-kölcsönzők bankszámláin pénzmozgás legyen. Az áfával is csaltak. A készpénzben felvett összeg egy részét adózatlan munkabérként borítékban osztották ki, a másik részéről pedig az irányítók rendelkeztek.

Borítékban fizettek.

Borítékban fizettek.

A bűnszervezet titkos irodát tartott fent, és profi, külföldi szerverről működő informatikai hálózat kiépítésével próbálta elrejteni a feketekönyvelést.

A NAV száz pénzügyi nyomozója, pénzügyőrökkel és adórevizorokkal kiegészülve Budapesten és hat megyében hetvennégy helyszínen tartott házkutatásokat, ellenőrzéseket. Készpénzt foglaltak le, ingatlanokat és bankszámlákat zároltak, eddig már több száz millió forint értékben.

Nem adóztak.

Nem adóztak.

Húsz gyanúsítottat hallgattak ki költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt. Az irányító házaspár, két társuk és az informatikai hálózatot kiépítő férfi pedig már előzetes letartóztatásban van.

Kommentek:

Top 0