• Külföld
Maksa Mónika

Végül mégis sikerült felfújni lakófülkét a Nemzetközi Űrállomáson - videó

A NASA szerint Jeffrey Wiliams űrhajós először 22 másodpercig eresztett levegőt a henger alakúra felfújható kamrába, a pumpálást ezután hasonlóan rövid löketekkel folytatta. A fülke erre jól láthatóan növekedésnek indult és hét óra alatt teljesen felfújódott.

A Bigelow Expendable Activity Module-nak (BEAM) nevezett szerkezettel csütörtökön, az első felpumpálási kísérletnél nem történt semmi, a NASA pedig néhány óra után abba is hagyta a próbálkozást.

Fotó: NASA

Fotó: NASA

A szakértők úgy gondolják, hogy a puhafalú fülkét olyan szorosan csomagolták be még hónapokkal a SpaceX vállalat teherűrhajójának április 10-i startja előtt, hogy a szövetrétegek elsőre nem tudtak szétnyílni. Ezért a második próbálkozás előtt, pénteken csökkentették a levegő nyomását, ezzel enyhítve a súrlódást a lakómodul falának rétegei között. Valószínűleg ez tette lehetővé, hogy a nagyjából 4 méter hosszúnak és 3 méter átmérőjűnek szánt, henger alakú szerkezet felvegye teljes méretét.

Közben a levegő nyomásának növekedésével Jeffrey Williams a kukorica pattogásához hasonló ropogást hallott, ami a szakértők szerint a lakómodul falát tartó hevederektől eredt.

A BEAM az első ilyen, űrhajósoknak szánt felfújható szoba, a Bigelow Aerospace nevű cég készítette el. A NASA 17,8 millió dollárt fizetett a prototípusért, amelynek mintájára várhatóan jóval nagyobb felfújható szobákat is csatlakoztathatnak majd a nemzetközi űrállomáshoz.

Az új lakómodulba az űrhajósok még legalább egy hétig nem léphetnek be, mert zsilipkapuját még le kell szigetelni. A kísérleti szobát azután sem fogják belakni, csak ellenőrző műszereket raknak bele, hogy kiderítsék, az egység megfelelő védelmet nyújt-e majd lakóinak a kozmikus sugárzástól, a szélsőséges hőmérséklettől, mikrometeoritoktól, illetve az ellenőrizetlenül röpködő űrszeméttől.

Robert Bigelow szállodaipari vállalkozó, aki a BEAM-et legyártó észak-las vegasi űrhajózási céget vezeti, azt reméli, hogy ezek a könnyen szállítható, felfújható szobák jók lesznek majd a Nemzetközi Űrállomást felkereső űrturisták fogadására, később pedig a Holdra vagy a Marsra utazó űrhajósok elszállásolására is – írja az MTI.

Top 0