• Belföld
Faktor

Egyre több a fehérpenész a napraforgón

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára szerint egyre több helyen jelennek meg a fehérpenészes rothadás, a szklerotiniás fertőzés primer tünetei, így most van itt az ideje a napraforgó gombaölő szeres állományvédelmének, amely jó hatékonyságú.

Aponyi Lajos azt mondta, a májusi és a júniusi bőséges csapadék hatására embernyi magasságúra nőtt a napraforgó. A csillagbimbós növények érzékeny stádiumban vannak, és épp most egyre több helyen jelennek meg a fertőzés tünetei.

A fertőzés hatására elhalnak a növények gyökerei és a gyökérnyaki rész. A betegség elzárja az edénynyalábot, és hervadásos tüneteket okozva, a fertőzött egyedek pusztulását okozza. Jellemzően egymás mellett több növényt is képes megfertőzni a gomba.

A legjobb védekezési megoldás a napraforgó vetésváltásos termesztése, melynek során csak 4-5 évente vetik ugyanarra a területre napraforgót.

Különösen veszélyes a helyzet ott, ahol a nyári viharokat jégverés is kísérte, mert a jégverés miatt keletkezett sebeken át a kórokozó könnyedén megfertőzi a napraforgót. A betegség már az ország számos pontján megjelent - írja az MTI.

A cég összegzése szerint a legnagyobb veszélyben az olajos növények vannak. Ezeket tavaly mintegy 900 ezer hektáron termesztették Magyarországon, a napraforgót 625 ezer hektáron, a repcét pedig 225 ezer hektáron.

Kommentek:

Top 0