• Élet
Faktor

Naponta 7200 gyerek születik holtan a világon

Naponta mintegy 7200 gyerek születik halva a világon, ami éves szinten csaknem 2,6 millió halvaszületést jelent, és az esetek felében a szülés közben veszti életét a gyerek. Ez derült ki a The Lancet című orvosi folyóiratban közölt tanulmánysorozatból.

Tizenhat évvel ezelőtt nagyjából 24,7, míg tavaly 18,4 halvaszületés jutott minden ezer születésre. A halvaszületések majdnem 98 százaléka alacsony és közepes jövedelmű országokban következik be.

Az igazán rettenetes adat az az 1,3 millió halvaszületés, amely szülés közben következik be. Az, hogy egy gyerek életben van a szülés elején, majd a következő néhány órában teljes mértékben megelőzhető okokból meghal, nemzetközi fajsúlyú egészségügyi kérdés kell, hogy legyen. Ám egyelőre még nem az

mondta Richard Horton és Udani Samarasekera, a The Lancet két szerkesztője.

A túlhordás volt a halvaszületések legfőbb oka. Ez az esetek 14 százaléka. Majd az anya egészségi problémái következtek a sorban. A táplálkozási és életmódbeli tényezők, úgy mint például az elhízottság és a dohányzás, valamint a nem fertőző betegségek az esetek nagyjából 10-10 százalékáért voltak felelősek.

A halvaszületések csaknem 8 százalékát maláriával való fertőzöttség, 7,7 százalékát szifilisz okozta. Az esetek nagyjából 6,7 százaléka annak volt tulajdonítható, hogy a kismama 35 évesnél idősebb volt, míg 4,7 százalékban a gyakran végzetes vérnyomás-emelkedést okozó eklampszia vagyis terhességi rángógörcs állt a háttérben.

Regionális szempontból Fekete-Afrikában van a legtöbb halvaszületés. A tanulmány szerint tekintettel a lassú fejlődésre, több mint 160 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy egy átlagos fekete-afrikai kismamának ugyanakkora esélye legyen élve világra hozni a gyerekét, mint manapság egy magas jövedelmű országban élő nőnek.

Az eredmények szerint ugyanakkor még a magas jövedelmű országokban is széles a szakadék a szegények és a gazdagok között. Egy gazdag országban élő szegény nőnél nagyjából kétszer nagyobb a kockázata, hogy a gyermke halva születik.

2015-ben a legalacsonyabb halvaszületési rátával bíró ország Izland volt, ahol 1,3 halvaszületés jutott minden ezer születésre, majd Dánia következett a sorban, ahol ugyanez az arány 1,7 volt az ezerhez. Az élmezőnybe tartozik továbbá Finnország, Hollandia, Horvátország, Japán, Dél-Korea, Norvégia, Portugália és Új-Zéland. Magyarországon 3,7 halvaszületés jut minden ezer születésre. 

A vizsgált 186 országból Pakisztánban volt a legrosszabb a helyzet, ahol ezer születésre 43,1 halvaszületés jut. Az utolsó tíz helyen továbbá Nigéria, Csád, Niger, Bissau-Guinea, Szomália, Dzsibuti, a Közép-afrikai Köztársaság, Togo és Mali áll.

A The Lancet-ben közölt eredményeket 43 ország több mint 200 szakemberének öt tanulmánya adja.

Top 0