• Külföld
Faktor

Napkitörés béníthatja meg a műholdakat, az internetet is veszélyezteti

A sugárzás látványos sarki fényjelenséget is okozhat.

Illusztráció.

Illusztráció.

Olyan napvihar tombol csillagunkon, amely a földi internetet és a műholdas rendszereket is megbéníthatja. A Nap felső légkörében csütörtökön egy lyuk nyílt, amelyből mágneses energia tört ki. A gyilkos elektronok óránkét több millió kilométer per órás sebességgel utaznak a Föld felé.

Joseph Pelton, a George Washington Egyetem professzora szerint nem szabad alábecsülni a kitörés kockázatait. A tudós szerint az internet globális rendszerét is fenyegeti a sugárzás.

Pelton arról tájékoztatta a Daily Start, hogy több millió tonna ion tart a föld felé, két millió kilométer per órás sebességgel. Ez a hatalmas sugárzás a villamosenergia-hálózatokat is veszélyezteti, a navigációs és kommunikációs műholdak pedig le is állhatnak miatta. A Földet a napviharok ellen természetes, láthatatlan pajzs, a magnetoszféra védi, ennek köszönhető az északi és déli fény is. A sarki fény akkor keletkezik, amikor a napból érkező sugárzás eléri a Föld mágneses mezejét. Pénteken Alaszkában lesz megfigyelhető a jelenség a Space Weather tájékoztatása szerint.

Kommentek:

Top 0