• Külföld
Faktor

Kitalálták az orvosok, mit kell tenni, ha nem akarunk szívbetegek lenni

Napi egy tojás fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kockázatát egy új tanulmány szerint.

A British Medical Journal című orvosi szaklapban ismertetett kutatásban kínai tudósok tíz kínai város több mint félmillió 30-79 éves lakójának 2004-2008-ban felvett adatait elemezték és követik őket azóta is, feljegyzik a betegségek és a halálozások előfordulását a kiválasztott populációban.

"Eredményeink tovább növelik a tudományos bizonyítékok számát, amelyek az egészséges kínaiaknak tanácsolt, tojásra vonatkozó étkezési útmutatást támasztják alá" - mondták a szerzők.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A kutatás kapcsolatot talált napi egy tojás fogyasztása és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának 11 százalékos, ezen belül az iszkémiás szívbetegségek 12 százalékos, a jelentősebb koronaér-elzáródások 14 százalékos, az agyvérzés 26 százalékos, valamint az agyi infarktus (iszkémiás stroke) csökkenése között.

    A halálozás kockázata is csökkent a napi tojásfogyasztók között azokhoz képest, akik nem ettek tojást: 18 százalékkal kevesebben hunytak el szív- és érrendszeri betegségekben és 28 százalékkal kevesebben agyvérzés következtében.

    A tojás gazdag koleszterinben, de jó minőségű fehérjében, számos vitaminban és más élettanilag fontos anyagban is. Az utóbbi években egyre több kutatás támasztja alá fogyasztásának előnyeit.

    A kínai tudósok szerint a korábbi hasonló témájú kutatások többnyire kisebb léptékűek voltak, kevesebb kardiovaszkuláris beteget vizsgáltak és nem tudtak pontos becsléseket végezni a stroke egyes típusainak kockázatáról.

    Kommentek:

    Top 16