• Tech
Faktor

Újra kizöldülhet a Szahara, a módszernek egy meglepő előnye is lenne

Napelemek és turbinák változtathatják meg az időjárást.

A Szahara száz éve egyre csak növekszik, élettelen sivataggá változtatva az egykor termékeny tájat. A természet pusztulását meg tudnánk állítani, a tudomány legalábbis talált rá egy módszert.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

Az elsivatagosodás folyamatát meg lehetne fordítani, állítja Eugenia Kalnay, a Marylandi Egyetem elismert légkörkutató munkatársa a Science című tudományos lapban publikált cikkében. Ennek eredményeként visszatérne a zöld növényzet a homokkal borított területre. Lényegében arról van szó, hogy a napelemek és a turbinák elősegítenék az esőt hozó légköri áramlatok kialakulását.

A nehézséget az okozhatja, hogy a számítógépes szimuláció alapján a sivatag körülbelül egyötödét kéne lefedni napelemekkel, és a naperőmű nagyjából akkora lenne, mint az egész Egyesült Államok. Ennek a járulékos haszna az lenne, hogy a sivatagban négyszer több energiát - 79 terawattot - termelnének, mint amennyit most az egész világ elhasznál, és a növényzet szép lassan visszatérne a sivatagba.

Ehhez viszont elképesztő mennyiségű napelempanelt kéne legyártani. Sőt, azt is meg kell oldani, hogy az áram a lehető legkisebb veszteséggel eljusson Európa és Afrika minden szegletébe.

Kommentek:

Top 0