• Külföld
Faktor

Családja közölte: elhunyt a nő, akinek fotója történelmet írt

A nő kiléte sokáig rejtély volt, pedig a történelem egyik leghíresebb plakátját mintázták róla.

Naomi Parker Fraley, aki a világ egyik legismertebb plakátját, a 20. század végén feminista szimbólummá vált "Rosie the Riveter"-plakátot ihlette, 96 éves korában hunyt el – írja a New York Times. Halálának hírét a család jelentette be, Fraley szombaton, Washingtonban halt meg.

A piros pöttyös kendőt viselő nőt ábrázoló posztert eredetileg az 1940-es évek elején készítette egy pittsburgh-i művész, J. Howard Miller, és a Westinghouse Electric Corporation erőműveiben volt kiplakátolva egy ideig a második világháború alatt. Az 1980-as években fedezték fel újra, és az erős nőalak, valamint a "We Can Do It" (meg tudjuk csinálni) felirat miatt villámgyorsan feminista ikonná vált. Azóta a popkultúra része lett, rengeteg helyen találkozhatunk vele kávésbögréktől kezdve pólókon át szobadekorációkig. 

A képen látható lányt ihlető valós személy kiléte sokáig kérdés volt, különösen mert szívesen vállalták magukra olyanok, akikről aztán kiderült, hogy nem ők azok. Az egyik ilyen nőről nagyon sokáig azt hitték, hogy valóban ő az eredeti Rosie, ezért Naomi Parkert Fraley-ről végül csak 70 év után derülhetett ki az igazság. A nőt egy kutató, James J. Kimble találta meg, aki éveken át nyomozott, hogy kiderítse, kiről mintázták eredetileg az ikonikussá vált posztert. Mrs. Fraley a haditengerészet egyik üzemében dolgozott a háború alatt, amikor a világhírűvé vált képet ihlette. 

Kommentek:

Top 0