• Külföld
Faktor

Fontos tudós távozott: elhunyt a híres régész

Élete 90. évében elhunyt Nancy Dupree amerikai történész és Afganisztán-kutató, aki ötven évig foglalkozott az ország kulturális öröksége megőrzésével.

Az 1927-ben az indiai Keralában amerikai szülők gyermekeként született Dupree vasárnapra virradó éjszaka halt meg egy kabuli kórházban - közölte a Kabuli Egyetem általa alapított Afganisztán Központja (ACKU).

Forrás: Wikipédia

Forrás: Wikipédia

Az "Afganisztán nagymamájaként" is ismert történész több mint 80 ezer történelmi dokumentumot gyűjtött élete során. Második férjével, az 1989-ben elhunyt régésszel, Luis Dupree-vel közösen írták meg az Afganisztán történelmét és kultúráját bemutató, átfogó könyvüket, egyfajta enciklopédiát az országról. Dupree szót emelt az ellen, hogy sok fiatal afgán, aki menekültként egy szomszédos országban nőtt fel, szinte semmit tud saját hazája történelméről.

Nancy Dupree Afganisztánba csak 2005-ben tért vissza. 2006-ban alapította meg az ACKU-t, ahol kiterjedt könyvtárat hozott létre, mely elektronikus úton elérhető a heráti, kandahári, a dzsalálábádi és a Mazari Sarif-i egyetemről is - írja az MTI.

Kommentek:

Top 0