• Belföld
Faktor

Nagyot téved, ha azt hiszi, hogy csak szórja a pénzt az Y-generáció

A 24-38 évesek is komolyan veszik jövőjüket.

A 24-38 éveseket lefedő Y-generáció sokkal komolyabban veszi jövőjét, anyagi biztonságát és szülei támogatását, mint ahogyan azt az X-generáció, a 39-55 évesek tábora gondolja – ez derült ki a NN Biztosító megbízásából készült, a nyugdíjcélú megtakarítási szokásokat feltérképező országos, reprezentatív, 2018 szeptemberében és októberében készített kutatásából.

Nem felejtenek el takarékoskodniA két korosztály sarkosan másként látja egymást: míg az X-generáció szerint az Y nemzedék türelmetlen és felelőtlen, addig az Y szerint az X-esek bátortalanok és rugalmatlanok.

Az X-esek 59 százaléka szerint az 1980 és 1994 között született Y-generáció nem igazán készült fel a nyugdíjas korra, emellett 44 százalékuk azt nyilatkozta, hogy az Y-osok nem tudnak takarékoskodni, sem hosszú távra tervezni, 47 százalékuk pedig úgy gondolja, nem fogják támogatni a nyugdíjas szüleiket.

Ez a megállapítás inkább sztereotípiának tűnik a felmérés adatai alapján ugyanis a már nyugdíjas szülőkkel rendelkező Y generációs fiatalok fele anyagilag is támogatja nyugdíjas szüleit, egyötödük félretesz a nyugdíjas évekre, úgy, hogy ezzel párhuzamosan még számos más hosszú- és rövid távú megtakarítási célra is takarékoskodnak.

Támogatják a szüleiketA 24-34 évesek támogatják a leginkább a nyugdíjas szüleiket. Ennek hátterében a saját egzisztencia hiánya állhat: a többségnek ebben a korban még nincs gyereke, és sokan még egy háztartásban élnek a szülőkkel.

Érdekes körülmény, hogy bár az X-generáció 72 százalékának van nyugdíjas szülője, 64 százalékuk nem szokta még alkalmanként sem támogatni őket. E mögött többféle ok is meghúzódhat. Egyrészt, hogy az X generáció nagy része már a saját gyermekeit támogatja, másrészt már nyugdíjba vonult szüleik vélhetően a megélhetésüket fedező nyugdíjban részesülnek.

Az X és az Y generáció esetében is elmondható, az alacsonyabb jövedelműek közül többen támogatják a szüleiket, mint a magasabb jövedelműek. Vélhetően azért, mert az alacsonyabb keresetűek szülei is alacsonyabb nyugdíjjal rendelkeznek, így inkább rászorulnak a segítségre.

Ennyien laknak a szüleikkelMíg az X-generációnak csak a 10 százaléka él a szülői házban, addig az Y-korosztály 23 százaléka még mindig otthon lakik. A mamahotelnek is elnevezett jelenség nem magyar sajátosság, nemzetközileg hasonló tendencia figyelhető meg. A különköltözés életkori kitolódása összefügg a társadalmi, kulturális és gazdasági folyamatokkal. Napjainkra megfigyelhető, hogy mind a tanulás, mind a házasodási- és gyermekvállalási kedv kitolódott.

Ezek a céljaikA sztereotípiákkal ellentétben az Y-generáció nem a mának él, ugyanis 66 százalékuk havi szinten félre tud tenni. Gyaníthatóan a spórolást több tényező is segíti: egy részük még a szüleikkel él együtt, illetve 59 százalékuknak még nincs gyereke, mely körülmények nagymértékben befolyásolhatják a megtakarítási potenciált. A jellemzően már önálló egzisztenciájú X-nemzedék tagjai viszont kevesebbet takarékoskodnak, sőt: 29 százalékuk egyáltalán nem tud félretenni, melynek oka lehet, hogy közülük sokan gyermeket nevelnek, lakáshitelt fizetnek.

Habár mindkét generációban a magasabb jövedelműek tudnak nagyobb arányban takarékoskodni havi szinten, a kutatás kimutatta, hogy céljaik megvalósítása érdekében az Y generáció alacsonyabb jövedelmű tagjai közül is sokan döntenek a megtakarítások mellett.

Kommentek:

Top 0