• Sport

Nagyon rossz a magyar kosárlabda megítélése - interjú Dávid Kornéllal

Elrajtolt az NBA 70. szezonja. Ebből az alkalomból válaszolt a Faktor kérdéseire Dávid Kornél, az eddigi egyetlen magyar NBA-játékos.

Fotó: Europress - TANNEN MAURY / AFP

Fotó: Europress - TANNEN MAURY / AFP

Az előző szezonban a Cleveland és a Golden State játszotta a döntőt. A rájátszásban elég magabiztosan menetelt a két csapat, a Cavaliers kettő, míg a Warriors három meccsen kapott csak ki a playoffban. Idén kik lehetnek azok, akik megnehezíthetik a két tavalyi döntős dolgát?

Nagyon nehéz megjósolni a szezon elején, hogy mi várható később. Az biztos, hogy a keleti konferencia erősödött, míg a nyugati eddig is erős volt. Keleten továbbra is a Cleveland a favorit, de a Bulls, Wizards, Heat, Celtics, Hawks ötös is ott lehet a végelszámolásnál.

Nyugaton sem könnyen megjósolható a helyzet. Megvédeni a címet mindig óriási feladat. Az Oklahoma City Thunder, valamint a Houston Rockets is nagyon döngetni fogja a kapukat. A Clipperst sosem lehet leírni, és kíváncsian várom, hogy mire lehet képes a megfiatalított Lakers egy egészséges, de ugyanakkor már öreg Kobe Bryanttel együtt.

Tavaly Stephen Curry volt vitathatatlanul az év legjobb játékosa. Idén kik érhetnek még oda az MVP-címre?

Curry megint a legjobbak között lesz, de LeBron James, James Harden, és Anthony Davis is beleszólhat az MVP-címért folytatott harcba. Ha az Oklahoma City két ásza, Durant és Westbrook egészséges tud maradni, akkor nem kérdés, hogy olyan teljesítményre lehetnek képesek, amivel akár a liga legjobbjai is lehetnek. Blake Griffinre is kíváncsi leszek, fejlődése könnyen MVP-címhez vezethet.

Melyik csapat lehet az idei év meglepetéscsapata?

Talán a Miami Heat keleten, de remélem a Milwaukee Bucks is ott lesz a rájátszásban. Nyugaton a Dallas Mavericks okozhat meglepetést, annak ellenére, hogy most még senki nem számol velük.

A Milwaukee európai megfigyelőjeként is dolgozik. Hogy látja az ő esélyeiket?

Bízom a Bucksban és főleg az edzőben, Jason Kiddben. Remélem, hogy az első körön is túljuthatunk majd a rájátszásban.

Mennyi időt vesz igénybe a Milwaukee-nak dolgozni?

Az utazások fárasztóak, és természetesen képben kell lenni teljesen az európai kosárlabdában. Ez elég sok idő.

Eddig Ön az egyetlen magyar NBA-játékos. Ha egy dolgot választhatna, akkor mi volt a legemlékezetesebb pillanat NBA-karrierje során?

Az első mérkőzésem a Utah Jazz ellen, felejthetetlen emlék marad, csakúgy mint az első 20 pontos meccsem is.

(Dávid Kornél első 20 pontos meccsét 1999. április 14-én játszotta a Chicago Bullsban. Azon a meccsen a Cleveland Cavaliers nyert 89-81-re, Dávid Kornél 20 pont mellett 4 lepattanót is szerzett, és adott két gólpasszt is. Az alábbi videón Dávid Kornél talán leglátványosabb NBA-kosara látható)

Hanga Ádámot draftolta a San Antonio 2011 nyarán. Idén elég jól kezdte a szezont Spanyolországban, kétszer is a forduló legszebb kosarát dobta, ráadásul remekelt az Euroligában is. Neki milyen esélyei lehetnek az NBA-be jutásra?

Ez sok mindentől függ. A jó évkezdés nagyon fontos, és remélhetőleg a befejezésnél is hasonlóan eredményes és egészséges lesz. Ádám jó úton van, bízom benne, hogy jó éve lesz, és akkor az esélyei óriásit fognak nőni.

Van-e olyan tehetség Hanga Ádámon kívül jelenleg a magyar kosárlabdázásban, akinek reális esélye lehet az NBA-be kerülni?

Nincs.

Sokat foglalkozik az utánpótlással, akadémiát is működtet Székesfehérváron. Hogy ítéli meg a magyar kosárlabda jövőjét?

Rosszul. A magyar kosárlabda nincs jó úton, és nem is lesz addig, amíg gyökeres változások nem lesznek. Évek óta stagnál a sportág, és nincs elég magyar felnőtt játékos, aki számításba jöhetne egy komoly, Euroliga szintű csapatnál akár meghatározó, akár kiegészítő emberként. Lehet hitegetni az embereket, és bizakodni egy-egy felcsillanó tehetség vagy kisebb egyéni siker miatt, de összességében a helyzet nem túl jó.

Óriási a vetélkedés, rengeteg kosárlabdázó van szerte a világban, és Magyarország annak ellenére, hogy a játék elképesztően népszerű, nem tud sem klubcsapat szinten, sem válogatott szinten előrébb kerülni.

Mi lehet a megoldás a magyar kosárlabda problémájára?

Nagyon rossz a magyar kosárlabda nemzetközi megítélése, minden szinten kevesek vagyunk. Az utánpótlás-nevelés az egyetlen kiút, de ehhez idő, szakembergárda, pontos és jó szakmai program, és - nem utolsó sorban - jó adottságokkal rendelkező fiatal játékosok kellenek. Ezekből sajnos mind hiány van, tisztelet a néhány kivételnek.

A magyar kosárlabdának nagyon fontos, hogy a TAO-s program tovább működjön, mert anélkül még ennyi esélye sem lenne az utánpótlásnak. Fehérváron összefogással remek lehetőségeket sikerült felépíteni, bízom benne, hogy pár év múlva lehet eredménye a tudatos építkezésnek.

Az NBA 70. szezonjának előzetesét itt olvashatja.

Top 0